Petnaestogodišnjakinja je neposlušna i stalno je na mobitelu

P: Roditelji smo 2 kćeri – mlađa 15 (sada će u 2. razred gimanzije) i starija 22 (sada je na fakultetu). Starija kćer je uvijek bila uzorna učenica, profesori su uvijek imali riječi pohvale za nju, nikada nije bila problematična a i sada iako je već na fakultetu uažava naše mišljenje. No, s mlađom koju smo jednako odgajali kao i stariju imamo velikih problema: izostaje iz škole (izvlači se na glavobolje ili bolove u trbuhu), ne poštuje nas niti stariju sestru (vrlo je arogantna, na sve odgovara a često nas i tjera iz svoje sobe). Vrijeme uglavnom provodi na facebooku/internetu na mobitelu, a mobitel joj ne možemo isključiti jer ga koristi za komunikaciju s drugom djecom u vezi škole. Iako je u školi povučena i mirna, veliki problem su ocjene. Naime, 1. razred je jedva prošla iako je vrlo inteligentna i pokazuje tendenciju da jednog dana završi fakultet. Sve smo pokušali da je motiviramo, no bez uspjeha. Ponekad kad joj ugasim Internet i ne dozvolim da gleda televiziju konačno nakon par dana dođe razgovarati, plače itd. – razgovaram s njom, pokažem razumijevanje i objasnim joj što nije u redu/kako bi sve trebalo biti. Kaže da će se promjeniti, ali opet sve uzalud. Smatram da joj treba više discipline, da joj treba sve oduzeti, ali supruga nema srce da to napravi, pa na kraju ispadne još gore. Kako se približava početak nove školske godine, bojim se da joj više nitko neće htjeti progledati kroz prste, da će pasti razred ili još gore da će se morati ispisati iz gimnazije. Ne znam što više možemo napraviti, kako da joj osvijestimo da sad kuje svoju sudbinu i da će joj jednog dana biti žao što se nije više posvetila stvarima kojima je trebala?

O:

Dragi tata,
u razdoblju adolescencije u kojemu se upravo nalazi vaša kćer, dolazi do velikih hormonalnih i psihičkih promjena koje potom utječu i na samo ponašanje djeteta. Vaš kćer se traži, osjeća se neshvaćeno a Vaše prigovaranje oko škole doživljava kao napad, ljuta je i jadna što je nitko ne razumije.
U ovakvoj situaciji dodatnim pritiscima možete samo još više produbiti međusobno nerazumijevanje. Ono što možete učiniti jest prebaciti odgovornost oko škole na svoju kćer: možete joj reći da je razumijete, da ste se i sami tako osjećali u jednom periodu svog života, da ni sami niste shvaćali svrhu učenja i školovanja. Možete joj reći da je vama neprihvatljivo da joj i ove školske godine ocjene budu kao i prošle i da bi voljeli da vam ona da odgovor što će učiniti po tom pitanju a da oboje budete zadovoljni.
S druge strane, ono što je zabrinjavajuće su njezini bolovi koji su najvjerojatnije psihosomatske prirode. Iz Vašeg pisma nisam razaznala ima li ona te bolove samo dok traje škola ili i tijekom školskih praznika? Naime, ponekad nam djeca kroz bolove ukazuju da nešto nije u redu i da im je potrebna pomoć. Iz tog razloga smatram da bi bilo najbolje da potražite stručnu pomoć za vašu kćer kako njezini problemi ne bi eskalirali. Razgovor s neutralnom osobom, punom empatije i podrške pridonijela bi otvaranju vaše kćerke o problemima koji je muče, a samim tim i smanjenju simptoma - bolova u trbuhu i glavobolje.
Želim vam puno sreće

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!