Ovisnost o internetskoj igrici

P: Kako pomoći dječaku od 13 godina da se odvikne od igrice preko interneta u kojoj vidi svoju budućnost i kaže da tako misli zarađivati novac. Za tu igricu traži od roditelja 28 tisuća eura da kupi nešto u igrici pa da može biti najbolji. Hvala na savjetu.

O:

Poštovani,
glavna poruka koju dječak treba dobiti jest da ukoliko nešto želimo, tada se sami moramo potruditi da postignemo taj cilj. Ako dječak svoju budućnost vidi u igricama i smatra da je to dobar put da zaradi puno novaca, tada do te pozicije mora doći sam. Prvo trebamo nešto zaraditi da bi potom mogli uložiti – roditelji mogu objasniti dječaku na vlastitom primjeru što znači raditi, zarađivati, zarađeni novac uložiti i pri tome sve riskirati. Primjerice, možemo godinama odvajati da skupimo novac kako bi mogli otvoriti svoj obrt pri čemu nema garancije da će isti dobro poslovati. Novac ne pada s neba – i to je poruka koju dječak treba čuti.
Što se tiče dječakove ovisnosti o igricama, rekla bih da roditelji imaju sve alate da djetetu ograniče boravak na računalu. Za psihofizičko zdravlje djeteta nije dobro da sve slobodno vrijeme provodi za računalom – no ako mu roditelji isto ne ograniče, dijete se sigurno samo neće odreći igrica. Roditelji mu mogu ponuditi alternativne aktivnosti ovisno o njegovim sklonostima – npr. sportsku aktivnost, razne igre kod kuće i slično.
Ukoliko procjenjuju da im je preteško i prezahtjevno, bilo bi dobro da se obrate stručnjaku za pomoć.
Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!