Osmogodišnjak bez apetita ili ljubomora na prinovu?

P: Molio bi Vas savjet. Otac sam sinu od 8 godina te imamo bebu od 20 dana...zabrinut sam za starijeg sina jer zadnjih 4 do 5 dana odbija hranu i to ono što najviše voli, točnije krene jesti i natrpa usta i ne pojede ništa, kaže da nije gladan, hranu samo okreće po ustima kao da se muči sa žvakanjem, a inače jako brzo jede.. Sve se to doslovno promijenilo preko noći..zabrinut sam iz razloga što inače jede dosta količinski i raznoliko i to svako malo.
Inače fizički izgleda i ponaša se ok i nema temperature ili nekih drugih simptoma...naime prije par dana je s tetom krenuo na more i putem su stali na ručku pa sam dobio poziv od sestre iz šale kao kaj moj sin ne zna žvakati hranu..ništa nisam shvatio ozbiljno dok nije došao doma...na moru je trebao ostati tjedan dana, ali se već vratio treći dan..tražio me je da dođem po njega što sam i učinio ponajviše jer se rodio brat da ne bi razvio kakvu ljubomoru.
Je li moguće da je njegova nagla promjena reakcija na prinovu ili nesto treće..
Unaprijed hvala od zabrinutog oca

O:

Poštovani tata, moj savjet je da svakako posjetite liječnika kako biste otklonili bilo kakve fizičke uzroke kod sina. Ako se pokaže da je s Vašim mališanom fizički sve u redu, tada treba tražiti psihološki uzrok. Moja pretpostavka jest da bi ovo mogla biti njegova reakcija na prinovu. Možda je samo faza dok se ne privikne i u toj fazi je neophodno da i njega uključujete u brigu oko djeteta, da mu što više govorite da ga volite, da su jednako bitni i on i braco. U svakom trenutku možete zatražiti i pomoć psihologa – posebice ako primijetite da Vaš sin gubi na težini, da se njegova reakcija nastavlja. Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!