Noćna buđenja, plač, buncanje…

P: Poštovana,
imam kći od 4 i pol godine, a u posljednjih mjesec i pol dana, sat do dva navečer nakon što zaspi, probudi se i plače u snu, bunca, uopće se ne budi, ponekad ponavlja "ja sam malena" ili nešto nepovezano. Mi ju nosimo, tješimo, ali ona uopće ne reagira. Ponekad se valjda od plakanja zakašlje i ispovraća i tada se probudi i smiri. Ponovno zaspi i sve bude u redu do jutra. Drugi dan se ničeg ne sjeća. To se ne događa svaku noć, desilo se možda 6,7 puta u mjesec i pol. Ima li to veze s promjenama u životu?

Npr. očekujemo drugo dijete za mjesec dana, počela je spavati u svojoj sobi, krenula je u igraonicu. Jedva čeka bebu, sudjeluje u svemu i oduševljena je, želi spavati u svojoj sobi, mi ju na to ne tjeramo, a iz igraonice smo ju ispisali jer je rekla da ne želi više ići jer se srami, pa smo mislili da ima veze s tim. Ali opet se ponovilo. Dakle, ne događa se svaku večer, ne mogu naći nikakvu poveznicu u danima kad se to dogodi. Inače puno razgovaramo s njom, a poprilično je plačljiva kad nešto nije po njenom. Zdrava je i vesela djevojčica.

Jedino što mi pada na pamet je da smo u tom razdoblju počeli jesti sladoled koji joj inače nikada nije smetao, ali sam pomislila da ju možda boli grlo pa ju to tjera na povraćanje kad zaspi. Kad povraća, ispovraća recimo što je večerala, ostalo joj je trbuščić preradio. Ali da je u tome problem, vjerojatno ne bi bilo buncanja. Ne znam, molim Vas pomozite. Hvala.

O:

Draga mama,

Kod djece u dobi od jedne do pet godina noćni strahovi su poprilično učestali. U njenoj dobi djeca se vole i uspoređivati s drugima i postaju svjesni koliko su mali i slabi u odnosu na druge, odnosno mamu, tatu, djeda, baku…

Probajte kroz dan jačati njeno samopouzdanje. Navedite je da nešto sama dosegne što prije nije mogla i onda ju pohvalite kako je narasla. Preko dana smanjite gledanje televizije i igranje video igara pogotovo ako sadrže nasilje. Vodite računa da u prehrani ima što manje slatkiša, posebno čokolade koja ima puno kofeina, izbjegavajte hranu koja sadrži konzervanse ili umjetne boje. Savjetujem i da joj prestanete davati sladoled kako bi vidjeli da li i to ima nekog utjecaja.

Prije spavanja pričajte o onome što je veseli i o lijepim stvarima o kojima može sanjati. Vodite računa da slijedite rutinu prije spavanja. Probajte neka ponovo spava u vašoj sobi, možda ipak nije spremna na odvajanje.

Po noći kada krene epizoda noćnog straha pjevajte joj omiljenu pjesmicu ili joj ponavljajte ‘Na sigurnom si, mama je tu’, te je probajte zagrliti. Probajte joj pustiti i neku opuštajuću glazbu ili zvukove poput šuma mora, padanje kiše, usisavača ili fena jer oni jako smiruju djecu. Možete ih puštati i cijelu noć kako bi bolje spavala. S vremenom će se smiriti i nastaviti spavati.

Iva Brčić, certificirana edukatorica i voditeljica programa The Happiest Baby u Hrvatskoj
http://najsretnijabeba.webs.com/

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!