Noćna buđenja i plač

P: Poštovani, imam bebu od 7,5 mjeseci koja od prvog dana spava cijelu noć (jede u 21 pa u 6) isključivo je dojena do 6 mjeseci kada smo uveli krutu hranu. Problem je što se unatrag 2 mjeseca počela buditi po noći u histeričnom plaču i ne možemo ju probuditi ni smiriti osim cicanjem. Sada navečer pojede veliku flašicu keksolina (oko 21) i probudi se oko 2 pa cica, pa oko 5 opet cica s time da sam joj zadnja dva dana morala oko 5 i flašicu kuhati jer je i nakon cicanja nastavila histerično plakati i izvijati se i bacati. Ne znam u čemu je problem. Inače od 4. mjeseca spava u svojoj sobi, nema nikakvog problema, sad kada se ovako budi spava s nama u sobi ali svejedno se i dalje budi. Još nema ni jedan zubić, da li je moguće da ju bole tako jako zubi po noći ili??
Hvala na vašem odgovoru.

O:

Draga mama,

Prvo provjerite da se ne radi o nekoj upali kao što je upala uha koja može biti iznimno bolna. Također, vaša beba je krenula s krutom hranom koja joj kalorijski nije dovoljna. Vaše mlijeko je puno hranjivije nego mrkva, kruška ili grašak. Sjetite se da ste i vi gladni nakon što recimo, pojedete varivo od mahuna. Nekih 2 sata prije spavanja ponudite joj dodatno dojenje, recimo, svakih pola sata kako bi mogla nakupiti dodatne kalorije za noć.

U njenoj dobi se javlja i strah od stranaca i od odvajanja, pa kada se ponoći probudi u mraku bez vas u blizini počne plakati jer misli da ste je ostavili. Također je to i vrijeme kada djeca mogu imati noćne strahove. Obično dijete vrišti i plače, te se ne može probuditi. Kada se to ponovo dogodi, nemojte ju buditi. Upalite noćno svjetlo ili svjetlo u hodniku, dojite ju, govorite da ste tu, ljuljajte ju u naručju. To je samo faza koju treba prebroditi.

Iva Brčić, certificirana edukatorica

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!