(Ne)primjeren odnos oca prema kćeri adolescentici

P: Imam 17 godina i već neko vrijeme muče me opsesivne misli te mi se čini kao da me vlastiti otac ne gleda i ne doživljava kao kćer nego ženu.
Molim Vas ako mi možete reći je li ovaj problem moguće riješiti te jeste li se susreli s istim?

O:

Draga čitateljice, za dob u kojoj se nalaziš karaktersitično je i psihičko i fizičko sazrijevanje. Mlada osoba u adolescenciji postaje odrasla, dolazi do sazrijevanja no ono što je razlikuje od odrasle dobi je iskustvo i potpuna zrelost.

Kada kažeš da te muče opsesivne misli - koje su to misli? Kakvim procjenjuješ te misli - misliš li da one imaju uporište ili ne? U ovom trenutku zaista ne mogu znati na što si točno mislila kada si rekla da te tata ne gleda kao kćer već ženu. Ako se to odnosi na tvoje sazrijevanje i ako te tata gleda kao mladu osobu koja izrasta u ženu tada mislim da problem ne postoji. U jednom trenutku roditelji shvate da njihova djeca više nisu djeca već odrasli mladi ljudi.

No ukoliko procjenjuješ da se radi o seksualiziranom ponašanju i da tata na tebe gleda kao na potencijalnu (vlastitu) ženu, tada problem zaista postoji. U tom slučaju ti savjetujem da se obratiš odrasloj osobi od povjerenja koja će te zaštiti od njegovog ponašanja. Ako takva osoba u tvojoj okolini ne postoji, moj savjet je da se obratiš na Plavi telefon (01/48 33 888) gdje ćeš dobiti stručnu podršku i daljnje savjete što i kako dalje.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!