Nepravilan izgovor nekih glasova

P: Imam sina od 5 god. koji ne govori čisto, iako može izgovoriti sva slova kada ga forsiram. Često slovo R govori gdje treba L i obrnuto. Da li treba da ga odvedem kod logopeda ili je dovoljno da vježbamo zajedno? Molim za vase misljenje! Hvala.

O:

Iz navedenog nije sasvim jasno što znači to da Vaš dječak "ne govori čisto" i da može izgovoriti sve glasove kad ga "forsirate". Je li se to odnosi samo na zamjene glasova R i L ili možda zamjenjuje i/ili izostavlja i neke druge glasove?

Naime, iako dijete može izgovoriti neki glas izolirano često se događa da taj isti glas ne uspijeva izgovoriti u sklopu riječi, pogotovo ako je on dio skupine suglasnika (npr. izgovara V u riječi VODA, ali ga izostavlja u riječi SVJETLO). U tom slučaju radi se o strukturalnim greškama, kada dijete ne uočava i ne može izgovoriti slijed glasova u riječi. Može mu se pomoći davanjem jasnog i pravilnog modela riječi, pritom naglašavajući onaj glas koji je izostavljen ili zamijenjen. Ako se radi o međusobnim zamjenama glasova R i L potrebno je sustavno razraditi uočene greške i slijedom toga uvježbavati izgovor riječi u kojima se one javljaju. Ujedno upozoravam na to da nestručni postupci roditelja i inzistiranje na pravilnom izgovoru često mogu biti neučinkoviti, pa čak i štetni za dijete.

Zato bi svakako bilo poželjno obratiti se za pomoć logopedu, koji će temeljem procjene stanja dječakova govora pronaći prave postupke i metode za korekciju postojećih grešaka, te istovremeno savjetovati i Vas kako da to činite s djetetom kod kuće.

Senija Bašić-Goja, prof. logoped

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!