Nastavljaju me mučiti crne misli

P: Poštovani, imam 19 godina, veoma sam ambiciozna i po prirodi vesela djevojka. Nakon dvije prometne nezgode upala sam u zamku svakodnevne anksioznosti odnosno napada panike. Samostalo sam se do unazad dva mjeseca borila sa njima (svakodnevno 7 mjeseci) i izborila, bez lijekova i psihoterapija. Ponovo vjerujem u sebe i nesmetano se bavim svakodnevnim obavezama. Međutim, negdje duboko u sebi, mislim da nešto nije u redu s mojim zdravljem. Uradila sam sve moguće nalaze EKG, rendgenski snimak glave, neurološki pregled, štitnu, analize krvi i urina...) . Samovoljno sam otišla kod psihijatra na razgovore, suočila se sa svim strahovima, uspješno. No, duboko negdje u meni postoje crne misli i želim se toga potpuno riješiti. Molim savjet, potrebno mi je treće mišljenje!

O:

Draga čitateljice,
prije svega zaista mi je drago što si se uspješno izborila s napadima panike bez lijekova. Kada su napadi panike toliko izraženi da ometaju svakodnevno funkcioniranje osobe, tada su lijekovi neophodni da kvaliteta života te osobe ne opodne. I u tom smislu zaista mogu biti korisni. Što se tiče psihoterapije, iskreno vjerujem da bi psihoterapija dobro došla svakoj osobi budući da je svakome od nas nekada potrebna podrška, mišljenje nepristrane osobe, netko s kim možemo razgovarati bez straha da će nas osuđivati. Benefiti psihoterapije su jako veliki – i zaista smatram da odlazak na psihoterapiju nije znak slabosti već snage osobe koja se za nju odlučila.
Budući da si bila na raznim pregledima te su liječnici isključili postojanje organske bolesti, moje pitanje jest na temelju čega smatraš da nešto nije u redu s tvojim zdravljem? Osjećaš li neke tegobe koje upućuju na to? Ako fizički ne osjećaš tegobe, a nalazi govore da je sve u redu, pretpostavka jest da je uzrok tvoje zabrinutosti psihološki. Što nije neobično s obzirom na traume (dvije nezgode u prometu) koje si doživjela. Neovisno o tome što smatraš da si uspješno riješila strahove, moj savjet bio bi da potražiš podršku psihologa-psihoterapeuta s kojim bi mogla razgovarati o tome što te muči. Nekada nam je dovoljno da nekome izgovorimo na glas što osjećamo, da možemo podijeliti stvari koje ne bi dijelili s poznancima pa možda čak ni prijateljima. Imaj na umu da psihoterapija zaista nije znak slabosti niti govori da nešto nije u redu s nama, već samo pokazuje da je osoba spremna raditi na sebi, da brine o sebi i svojim potrebama.
Sretno!

 

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!