Mogući problemi s razvojem govora

P: Majka sam dvoje djece. Stariji dječak sada ima 4 godine (prohodao je s 11 mjeseci i s godinu i pol slagao prve jednostavne rečenice - koristio imenice i glagole)
Moj mlađi sin sada ima godinu i 9 mjeseci i ne govori. Često mi kažu da je to normalno ali u isto vrijeme svakodnevno susrećem djecu koja ne govore u 3. 4. i 5. godini života i koja sad već imaju male zaostatke u razvoju jer ne mogu normalno komunicirati sa svojim vršnjacima ni obiteljima. Zbog toga se jako bojim, samu sebe uvjeravam da je to nerealan strah. Ali jako prisutan strah.

Dakle moj mali momak je prohodao s 13 mjeseci i komunicira uglavnom cendranjem, ima izraženije napadaje bjesa s kojima izlazimo na kraj (naučili sa starijim bratom kako). Uglavnom se i događaju jer nam ne uspije dovoljno brzo prenjeti ono što želi. Ako inzistiram pokaže rukicom, ponekad izgovori mama ali nikad ne i glagol. (recimo ako inzistiram da mi kaže mama daj ili mama uzmi me - izgovori mama ali ostalo ni ne pokuša). Nagovaram ga da čisto izgovori tata ali uglavnom izađe da-ta ili da-da. Guguče ba-ba ali ne dodjeljuje redovito to gugutanje ni baki ni bratu (ponekad bratu ali neće ponoviti)... u jednom navratu sam ga nagovarala da izgovori tetino ime TI-NA i ponovio je samo zadnj slog. Nemam razloga sumnjati da ne čuje. Inače, sve razumije, posluša upute (baci u koš, odnesi baki, donesi određeni predmet). U jaslicama je sa starijom skupinom (igrom slučaja je krenuo s djecom po godinu i godinu i pol starijom od njega pa su tete tražile da i ostane s njima ove godine), u grupi tete kažu da lijepo funkcionira, od navršenih godinu i pol dana igra simboličke igre (kuha u kuhinjici, popravlja alatom, gradi kockice i finomotoričke i logičke igračke jako brzo savladava - umetaljke, stackere i slično). Daje pet, klima da (samo ako inzistiram)... Slikovnice čitamo (pojmovne) ali ne pokazuje predmete prstom. ako inzistiram onda pokazuje prstićem ali ne povezano sa riječima koje izgovaram. "pjeva" Jedan mali pauk (zavija aaaaaa) i pokušava prstićima ponoviti moje kretnje uz pjesmicu. Možete li mi preporučiti neke igrice ili vježbice kojima bih ga mogla stimulirati na govor. Makar preventivno... Kao što sam rekla, svijesna sam da je moj strah možda veći problem od njegovog govora.

O:

Preporučila bih vam da svakako pratite razvoj govora. S dječakom razgovarajte čim više, probajte učiti pjesmice ili brojalice. Ako do druge godine ne pokaže nikakav napredak dobro bi bilo da se posavjetujete s logopedom.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!