Manjak vitamina A i omege 3 kod dojilje

P: Dojim sam već 16 mjeseci i nedavno mi je pronađen nedostatak vitamina A (mjerenjem na koži u ljekarni) te omega-3 masti. Mogu li to nadoknaditi uzimanjem spiruline u kapsulama i chia sjemenkama ili imate još neki primjer namirnica koje obiluju tim vitaminom i omegom-3?

O:

Mjerenja na koži nisu vjerodostojna niti znanstveno validirana, pa ih ne možemo smatrati parametrom prema kojem ćemo se ravnati. Ako mislite da imate neki nedostatak vitamina, najbolje je da napravite test iz krvi. Jedan od znakova nedostatka vitamina A je suha, ispucala koža ili neke promjene na njoj, noćno slijepilo i sl. Ako imate nešto od navedenog, možete se testirati ili jednostavno početi nadoknađivati vitamin A preko beta karotena iz povrća što je uvijek sigurnija metoda. Beta karotenom bogato voće i povrće je: marelice, dinja, mrkva, koraba, brokula.

Omega 3 masne kiseline manjkaju kod većine današnjeg stanovništva zbog današnjeg načina prehrane. Njih možete nadoknađivati dodatkom ribljeg ulja, ili pak konzumiranjem orašastih plodova poput oraha. Neka od namirnica bogate omega 3 masnim kiselinama su: orasi, bademi, lanene sjemenke i ulje, te plava riba koja sadrži omega 3 u obliku najdostupnijem tijelu za korištenje. Sa svojim klijentima, uvijek radim analizu prehrambenih navika uz zdravstvenu anamnezu, kako bismo eventualno povezali nedostatak određenog nutrijenata u hrani sa zdravstvenim poremećajem ili bolesti. Na taj način lako pratimo što se događa u tijelu, i što mi njemu pružamo.

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!