Loše stanje zubića kod trogodišnjaka

P: Poštovana,
Imam dječaka od tri i pol godine. Ima gornje prve zubiće skroz uništene. Dugo je imao bočicu. Sada ga oni često muče, pa često idemo kod stomatologa da mu ih očisti. Oni su odozdo probušeni pa se stalno nakuplja svega i doma čistimo da se ne upali. Zanima me da li se to može nekako popraviti?

I još nešto, primijetila sam da na dva kutnjaka ima karijes. I to se polako širi. No naš nam stomatolog za to nikad ništa nije rekao. Čak mu nikada nije niti premazao zubiće. Ne bih htjela da mu se skroz unište. Dječak redovno pere zubiće.
Da li se kutnjaci mogu popravljati tako malom dječaku? Vidjela sam da postoje i plombe neke šarene.
Molim Vas odgovor i savjet.
Hvala
Mama Marina

O:

Poštovana mama Marina,

Ako su mliječni sjekutići potpuno razoreni, pravilo je da ih se ostavlja otvorenima do nicanja trajnih, te ih treba održavati čistima četkicom i zubnim tušem. Umjesto tuša možete koristiti i špricu sa tankim plastičnim vrhom (zamolite stomatologa da Vam ih pomogne nabaviti) koju svaku večer napunite fiziološkom otopinom ili vodom te isperete otvore na zubićima.

Iznimno su rijetke situacije da se zubići moraju izvaditi. Na to će se Vaš stomatolog odlučiti ukoliko procijeni da bi opetovane upale mogle oštetiti zametke trajnih zuba.

Mliječne kutnjake svakako treba popraviti jer oni između ostalog čuvaju mjesto za trajne pretkutnjake. Ukoliko kod djeteta postoji strah od stomatologa, potrebno ga je prvo dovoditi na manje invazivne zahvate kao što su četkanje, fluoridacija i slično, da bi se zadobilo povjerenje djeteta. Međutim ne treba čekati predugo – kada karijes postane uočljiv “golom oku”, obično je već dubok, a karijes se kod djece širi puno brže nego kod odraslih. Ako se dijete ni nakon nekoliko posjeta stomatologu ne može opustiti i ne surađuje, možda bi u tom slučaju mogla pomoći svjesna sedacija dušikovim oksidulom, metoda koja je već dobro poznata na zapadu Europe i u SAD-u, a koja se odnedavno počela koristiti i u nekim ordinacijama u Hrvatskoj.

Moram naglasiti da je najvažnija od svega Vaša konstantna i neumorna briga o oralnoj higijeni. Roditelji bi trebali četkati zube svojoj djeci sve do polaska u školu. Naravno da ako dijete izražava želju da pere zube samo, to treba poštovati, ali Vi morate svaku večer početi ili završiti četkanje, jer mala djeca nemaju dovoljno razvijenu finu motoriku (a ni motivaciju) da dobro operu sve zube. Dobrom oralnom higijenom može se usporiti, a u nekim slučajevima čak i zaustaviti napredovanje karijesa. Iz prehrane djeteta treba izbaciti svakodnevnu konzumaciju slatkih sokova i slatkiša – oni se mogu dati povremeno. Ako dijete ipak jede slatkiše svaki dan, onda to treba svesti na jednom dnevno, nakon ručka, te je nakon toga potrebno djetetu oprati zube. Ako niste u prilici odmah oprati zube, možete djetetu dati da pojede komad jabuke ili popije vode kako bi barem djelomično uklonili ostatke slatkiša sa zuba.

Petra Stulić Sandev, dr. med. dent.
Dentalna medicina Sandev

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!