Liječenje alergije u trudnoći

P: Supruga mi ima izražen oblik alergije koji se očituje najviše u svrbežu i crvenilu kože. Ige iznosi preko 700. Pije aerius ujutro i navečer. Planiramo imati dijete i pošto na svim tabletama za alergiju piše zabranjeno uzimati u trudnoći, zanima nas dali preporučate uzimanje jakih kortikosteroida putem injekcije? Oni duže ostaju u tijelu i sprječavaju djelovanje alergija. Koliko bi prije začeća trebala uzeti ih? Ili ako preporučate neki drugi način. Bez tableta ne može djelovati od svrbeža i crvenila.

O:

Aeirus – desloratadin je antagonist histaminskih H1 receptora druge generacije.

Koristi se radi ublažavanja simptoma alergijskog rinitisa (kod peludne groznice i alergijena grinje) kao što su kihanje, curenje ili svrbež nosa, svrbež nepca te svrbež, crvenilo i suzenje očiju.

Prema članku iz College of Family Physicians of Canada 2010 May; 56(5): 427-429, stoji da na temelju sadašnjih dokaza, primjena prve generacije H1 blokatora nije povezana s povećanim rizikom od velikih malformacija ili bilo koje drugih štetnih učinaka. Iako je manje dokaza na drugu generaciju H1 blokatora, oni također nisu bili povezani s povećanim rizikom od nepovoljnih ishoda trudnoće.

Osim toga, niti jedan od antihistaminika se ne izlučuje u majčino mlijeko u značajnoj količini, tako da nema negativnih učinaka na dijete tijekom dojenja.

Stoga, trudnice i dojilje mogu biti sigurne pri korištenju H1 blokatora, bez posebnog povećanog rizika za njihove fetuse ili djecu.

Kristian Kurdija, dr. med.
Poliklinika BetaPlus

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!