Koliko traje liječenje anksioznosti?

P: Poštovani, na koji način se provodi terapija za anksioznost, koliko prosječno traje, kakvi su rezultati? Je li sramota da se obratimo nekome vezano za ovo? Pomalo se bojim svega toga. Imam 20 godina, problemi se javljaju još od osnovne škole. Simptomi koji se javljaju su crvenilo u licu prilikom razgovora s ljudima, a naročito u prisustvu veće grupe. Izbjegavanje društva, raznih proslava. Ništa dosad nisam preduzimala.

O:

Draga čitateljice,
postoje različiti psihoterapijski smjerovi i ovisno o smjeru i dužine tretmana su drugačije. Primjerice, kognitivno bihevioralna terapija se uglavnom bazira na simptome koje osoba osjeća i u točno određenom broju tretmana bavi se upravo njima. To je pristup koji traje kraće i koji je jako dobar da osobu koja je anksiozna relativno brzo “osposobi” za svakodnevni život.
No, u pojedinim situacijama potrebno je zagrebsti malo dublje i fokusirati se na uzroke koji su utjecali na pojavu anksioznosti. Ovakav tretman traje znatno duže no kada se korijen problema sasijeće, velika je vjerojatnost da se više ni simptomi neće pojavljivati.
Koja bi Vama više odgovarala – ne znam, no najbitnije u ovom trenutku jest da potražite pomoć psihoterapeuta jer je u konačnici manje bitno kako se zove psihoterapijski smjer, a više da se uhvatite ukoštac s problemima kojih se zaista možete riješiti i od kojih ne morate patiti dugi niz godina. Rekla bih da psihoterapija podiže kvalitetu života i da danas ima sve više ljudi koji to prepoznaju i koji o svom mentalnom zdravlju brinu jednako kao i o fizičkom. Brinuti o sebi nije sramota – imajte to na umu.
Šaljem Vam podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!