Kašasta stolica

P: Dijete od godinu i devet mjeseci ima 11,5 kg, dojeno isključivo do 6 mjeseci i uz dohranu do 14 mjeseci. Prehrana raznolika (meso, riba, povrće, žitarice , mlijeko (kravlje svježe i novalac), jedino voće jede vrlo slabo. Prije 10 dana imala je virozu s jednodnevnom temperaturom uz kihanje i curenje nosa, nakon nekoliko dana pojavila se rijetka proljevasta stolica koja je kasnije prešla u kašastu s povremenim primjesama sluzi i varira od tamnije smeđe do žućkasto smeđe! Broj stolica dnevno 4-5, ranije je dijete imalo uredne stolice jednom dnevno normalne konzistencije. Tek nije izgubila, jede kao i inače ali nemasne juhe, riblje juhe, rižu, puru, griz, lešo povrće kako bi nastojala smiriti crijeva, mlijeko i dalje novalac 3 i lagano jutro sa smanjenom laktozom! Takve stolice traju već 7 dana, broj se smanjio na 3-4. Dijete je dobro raspoloženo i zaigrano kao i prije.
Što učiniti kako bi kašaste stolice prešle u normalne i vratile se na jednu stolicu dnevno? Dijete nakon viroze i češćih stolica i dalje normalno jede, možda čak traži i malo više. Uredan je unos tekućine, mokrenje i nije izgubila na kilaži. Dajem joj biogaiu ima nekoliko dana. Da li imam razloga za brigu i koliko ovakvo stanje može potrajati?
Unaprijed hvala!

O:

Vaše dijete je nedavno bilo u virozi pa je probavni sustav još osjetljiv i mpoguće je da još neko vrijeme potraju učestalije i rjeđe stolice. Pored toga u dobi je nicanja zubi pa i to može rezultirati rjeđim stolicama. Ako je dijete dobro, dobro jede, dobro spava, veselo je i zadovoljno, nema razloga za zabrinutost.

Giovana Armano, dr. med., pedijatar
Pedijatrijska ordinacija dr. Giovana Armano

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!