Kako uspostaviti dobar ritam spavanja i hranjenja kod djece?

P: Imamo curicu staru 14 mjeseci. Kako nisam nastavila raditi zbog korone, stalno sam doma, pa nisam forsirala prekid dojenja. Dijete jako puno doji, preko dana i preko noći. Naš problem počinje predvečer, kada dijete postaje puno aktivnije nego preko dana i teško zaspi. Sretni smo kada uspije zaspati u 22 sata, a često je to i u 23 ili 23.30. Prebacim je u krevetić, probudi se već za sat i pol, nakon čega ju podojim i stavim s nama u krevet, jer ne želi biti u svojem. Tijekom noći probudi se nekoliko puta, a nerijetko se dogodi da mora dojiti cijelu noć. Nažalost, naviknuta je spavati s nama. Uskoro idemo na more, tamo ćemo imati kuću samu za sebe i voljeli bismo to iskoristiti za uvođenje promjena, pa makar ne spavali tjednima. No ne znamo kako i od čega početi. Spremna sam i u potpunosti prestati s dojenjem. Molim savjet.

O:

Jako je dobro da još uvijek dojite dijete, no morate biti svjesni da to nije osnovna hrana za curicu staru 14 mjeseci. Curica se više mazi i tješi. To što je na prsima cijelu noć zaista nije potrebno jer ona nije malo dojenče koje se mora hraniti cijeli dan i noć.

Vjerojatno je noću nešto muči pa se budi i traži utjehu. U toj dobi su to najčešće zubići, pa možda da krenete od tuda.

Dakle, možete joj mazati desni gelovima za nicanje zubića, ako je to zaista jako boli ili smeta, možete dati i neki analgetik – čepić ili sirup za snižavanje temperature, koji djeluje i protiv bolova, prije spavanja. Možda će djevojčica onda bolje spavati jer ju zubići neće mučiti.

Svakako bi bilo poželjno promijeniti ritam spavanja. Naime ako djevojčica loše spava noću i budi se, ide kasno spavati, pokušajte joj odgoditi ili ju stavljati puno prije na popodnevno spavanje.

Tijekom dana pokušajte ju iscrpiti raznim, njoj primjerenim, aktivnostima  na otvorenom. Kao što ste rekli, bit ćete na moru, pa je to idealno vrijeme.

Što se tiče spavanja u vašem krevetu, već ste stvorili tu naviku, ali kad zaspi, ako bude iscrpljena dnevnim aktivnostima i ako ju ne bude ništa mučilo (zubići, probava…) možete ju nježno prenijeti u njezin krevetić.

Djevojčica mora imati svakodnevni ritam i trebate ju ranije stavljati spavati.

Ponekad pomažu rutine:  svakodnevno ponavljanje istih aktivnosti prije spavanja koje smiruju i uspavljuju dijete, primjerice kupanje, tiha glazba, priča za laku noć…

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!