Kako smanjiti noćne podoje?

P: Beba ima 7 mjeseci, 8 kg i 76 cm. Dojena je, a i uveden je kruti obrok u vidu kašica. Divno funkcioniramo danju, ali noću nije takav slučaj. Naime, malena traži dojku gotovo svakih sat-dva pa noć prođe sa 5-15 dojenja! To su, naravno, većinom kratki kontakti s dojkom kako bi se uspavala jer se često budi. Zbog toga spavamo u istom krevetu jer se na taj način mama barem malo naspava. Pokušali smo s krevetićem i uspavljivanjem na sve moguće načine, ali nije pomoglo.
Molim mišljenje... jesu li naše noci "normalne"? Kako smanjiti noćne podoje? Zašto se beba stalno budi?

O:

Draga mama,

Vaša beba je krenula s krutom hranom koja joj kalorijski nije dovoljna. Vaše mlijeko je puno hranjivije nego mrkva, kruška ili grašak. Sjetite se da ste i vi gladni nakon što recimo, pojedete varivo od mahuna. Nekih 2 sata prije spavanja ponudite joj dodatno dojenje, recimo, svakih pola sata kako bi mogla nakupiti dodatne kalorije za noć. Također oko 23 sata ponudite joj dojku iako spava. To će joj pomoći da dodatno napuni trbuščić, duže spava i zadovolji potrebu za mlijekom i dojenjem.

Ako se uspavljuje s dojenjem, tako i nastavite. Počnite ukidati jedan po jedan obrok tijekom noći. Recimo svaki tjedan jedan noćni podoj. A kada se probudi, neka ju tata uspava. Ona osjeti miris vašeg mlijeka i koristi priliku da dobije fini desert. U početku će se buniti i protestirati, ali s vremenom će prestati tražiti dojku. Ako se baš dogodi da se ne želi nikako smiriti, ponudite joj opet dojku kako bi ipak svi mogli spavati, a ne provesti sate uspavljujući ju. Trebat će joj otprilike 7 do 10 dana da se navikne na promjenu. Kroz noć možete pustati i bijeli šum, odnosno zvukove poput šuma valova, padanje kiše i slično. To će ju opustiti i ako se probudi tijekom noći, lakše će zaspati.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!