Kako se nositi s učestalim napadajima panike

P: Imam 33. godine i od travnja ove godine su mi se počeli javljati napadaji panike koji su iz dana u dan sve jači. U početku su se javljali samo po noći. Međutim, sada se javljaju i po danu i po noći i to po nekoliko puta. Kada se pojave imam osjećaj da će mi srce stati i da ću umrijeti. Obavio sam nalaze EKG i KKS i doktori kažu da je sve u redu. U nekoliko navrata sam čak i morao zvati hitnu zbog tog problema. Doktor mi je kao lijek dao Helex od 0.25 i rekao mi je da ga pijem po potrebi, ali najviše do tri tablete na dan. Sada kada imam napadaj ja se smirim, ali to bude relativno kratko i opet se ti napadaji pojavljuju kada lijek prestane djelovati. Ono što me brine je to što su se pojavili bolovi u mišima i u gornjem dijelu trbuha, podrigivanje iako mi je apetit dobar. Doktor to pripisuje kao simptome na psihičkoj bazi. Molio bi vaš savjet. Je li to opasno za zdravlje i što mi predlažete? Naime, psihijatar baš i ne želi puno razgovarati o tome, već samo propisuje lijekove. Tako je primjerice na zadnjoj kontroli samo uz Helex dodao i Asentru. Ja nisam baš osoba za lijekove osim ako se ne mora.

O:

Dragi čitatelju, prije svega bih željela naglasiti da ukoliko su liječnici pretragama utvrdili da je Vaše srce zdravo, a krvna slika dobra, u tom slučaju zaista nije riječ o tegobama fizičke prirode već isključivo psihičke. Iako su simptomi koje osjećate vrlo neugodni i imate osjećaj da će Vam se nešto dogoditi na fizičkoj razini (infarkt i slično), to nije moguće. Odakle napadi panike? Naime, od ovog poremećaja nerijetko pate osobe koje smatramo uspješnima, optimističnima, snažnima, savjesnima, odgovornima i razumnima. No, upravo u tome i je kvaka: kada netko razumom samome sebi govori jedno, a u podsvijesti se nečega pribojava ili je preopterećen, tijelo misli da mu treba signalizirati da nešto promijeni. Takva reakcija tijela osobu uplaši, a kako se takve reakcije ponavljaju, osoba ih počinje već i očekivati, osluškujući svaku promjenu u svom tijelu. Tada nastaje strah od straha koji se zove napad panike.

Lijekovi koje Vam je liječnik propisao su takve prirode da Vam pomažu da se opustite na fizičkoj razini – a kada se smire reakcije Vašeg tijela, to utječe i na Vaše psihičko stanje. No, ti lijekovi ne rješavaju uzrok ovog problema i stoga je neophodna psihoterapija kako bi se došlo do uzroka i radilo na njemu. Psihoterapija je dugotrajan proces i ne nudi brzo rješenje no dugoročno ima više efekta nego kratkotrajan učinak lijeka.

Na psihoterapiji također možete naučiti kako se suočiti s napadom, što je ujedno i ključno da ih iskorijenite. Što se više budete suočvali s njima, bez izbjegavanja potencijalnih situacija u kojima bi se napad mogao dogoditi, s vremenom ćete uvidjeti da se neće dogoditi ništa i da kako su sve te neugodne senzacije došle, da će isto tako i proći bez nekih strašnih posljedica (unatoč predikciji o gušenju, sramoćenju u javnosti, srčanom udaru i sl.).

Stoga je moj savjet da se obratite stručnjaku za psihoterapiju kako bi se uspješno naučili nositi sa svim simptomima, došli do uzroka te zajedno sa stručnom osobom radili na njemu.

Šaljem Vam podršku i želim puno sreće.

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!