Kako komunicirati s problematičnim maturantom?

P: Sin je maturant. Izostaje neopravdano s nastave, te laže o ocjenama. Svaki razgovor bez rezultata. Zatvoren je. Kako pomoći?

O:

Draga mama,

Nažalost imam vrlo malo informacija da bi Vam mogla dati detaljniji odgovor. Pokušat ću Vam postaviti neka pitanja kako bi sami mogli procijeniti što Vam je činiti.

Je li se ponašanje Vašeg sina od nedavno promijenilo, odnosno kako se ponašao prije (niži razredi srednje škole) - je li i prije neopravdano izostajao s nastave i lagao o ocjenama? Ukoliko prije nije bilo tako, možda se nešto dogodilo što je bilo okidač ovakvog ponašanja. Možete li se sjetiti nedavnih promjena u njegovom životu (primjerice, prekid s djevojkom, promjena društva i slično?). Ne znam koju školu Vaš sin pohađa, no ukoliko planira na fakultet pokazuje li strah od upisa na fakultet? Je li i prije bio zatvoren ili je to samo sada slučaj?

Ukoliko se Vaš sin ovako ponašao i prije, tada se radi o obrascu koji traje te je u tom slučaju možda problem što nije snosio odgovornost za svoje ponašanje. Ukoilko je to tako, tada je zaista bitno da mu se postave granice i da snosi posljedice za ovakvo ponašanje.

Ovo su samo moje pretpostavke o čemu bi se moglo raditi budući da nemam nikakve informacije o Vašem sinu. Moj savjet jest da se svakako obratite njegovoj razrednici ili stručnom timu škole i provjerite jesu li i oni zamjetili kakve promjene. Sinu možete ponuditi da ukoliko ga nešto muči može razgovarati sa stručnjakom koji bi mu mogao pomoći i kojemu će se možda lakše otvoriti - nekda je lakše razgovarati s nepoznatom osobom, s nekim tko je potpuno objektivan i s kojim nismo u obiteljskom i emocionalnom odnosu.

U svakom slučaju smatram da bi bilo dobro kada bi sina uputili kod stručnjaka s kojim bi mogao raditi na problemima koji evidentno postoje.

Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. Psiholog i NLP trener

www.budisvoj.eu

 

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!