Kako da zatrudnim?

P: Dobar dan. Zanima me kako najprije da ostanem u drugom stanju? Sve pokušavam ali do sad još ništa. Unaprijed hvala.

O:

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije neplodnost je “bolest reproduktivnog sustava definirana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa”. Studije su našle da je postotak populacije pogođen ovim problemom između 7% i 26% barem jednom tokom života, da tek oko 50% neplodnih parova zatraži liječničku pomoć i tek oko 22% se podvrgava liječenju.

Prestanite pušiti, pušačima treba dvostruko duže da zatrudne nego nepušačima, i imaju višu stopu pobačaja.

Izbjegavajte alkohol. Žene koje ne piju ostaju trudne brže čak i od onih žena koje piju umjereno.

Počnite uzimati folnu kiselinu. Uzimajte i željezo, ako imate teške i obilne menstruacije, i dodatni vitamin C ako ne jedete dovoljno svježeg voća i povrća. Nemojte uzimati dodatni vitamin D i A, jer su toksični za nerođenu djecu.

Često boravite na svježem zraku i vježbajte. Zagušljivi uredi i gužve mogu smanjiti količinu kisika u krvi i učiniti vas umornim i manje plodnim.

Tehnike kao što su yoga, meditacija ili pilates mogu vas opustiti. Visoke razine stresa mogu ometati ovulaciju i što znači da ćete teže zatrudnjeti.

Izbjegavajte saune i parne sobe. To je osobito važno ako mislite da ste možda trudni, jer visoke temperature mogu uzrokovati povećanje stope pobačaj.

Imajte spolne odnose češće. Najbolji način da zatrudnite su spolni odnosi tri puta tjedno od kraja mjesečnice do početka sljedeće.

Potaknite partnera da pazi na toplinu. Testisi su jedan stupanj hladniji od tjelesne temperature. Ako muškarac sjedi u toploj kupki i nosi uske gaćice, to može utjecati na kvalitetu sperme.

Pokušajte postići i održavati idealnu težinu.

Stoga, ako u godinu dana nezaštićenih redovitih spolnih odnosa niste zatrudnjeli, potrebo je potražiti pomoć liječnika.

Kristian Kurdija, dr. med.
Specijalna bolnica Podobnik

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!