Kada je dijete spremno na odvikavanje od pelena?

P: Imam jedno pitanje, više nedoumicu.. odnosi se na odvikavanje tj skidanje iz pelena...
Imam sina od 2 godine i 4 mjeseca... sve je super, pametni mali čovjek i okolina je već počela ispitivati, a i ja sama jer ljeto je, ove vrućine, sve to, pa sam mislila skinut mu pelene i nek piški na tutu ili van u travu, kako god.. Znam da u početku ima nezgoda, naravno dijete zaboravi pa se popiški i pričali smo mu naravno o kahlici, zna sve što se radi unutra i išao je 2-3 puta samoinicijativno prije kupanja navečer, dok bi ga skinula.

Probala sam ja na jedan dan skinuti mu jednostavno pelenu i obukla gaćice i lijepo mu objasnila - E sad si veliki, imaš gaćice ko i mama i piški se u kahlicu i kaka i sve to. I pitam ga - Hoćeš sad ići? Kaže - Ne. Ok, ja mu vratim gaćice. Nije prošlo 5 minuta, popiškio se. I tako cijeli taj dan, promijenili smo 10ak gaćica i iza svakih koje sam skinula, objašnjavala sam mu da se to radi u kahlicu, ali imam osjećaj kao da nije baš doživio što sam mu htjela reći.. pa sam mu vratila pelenu noćnu i drugi dan normalno i po danu, očekivala sam neki protest, da neće htjeti ili nešto, ali ništa. Kao da je njemu jako dobro dok nosi pelenu i ne da mu se razmišljati kad mu se piški, hehe...

A čitala sam kako se nekima u jednom danu sve tako lijepo riješilo samo od sebe...heh...E sad me zanima da li da ustrajem u nakani da mu ih skinem, sad dok je ljeto još i to, i dok je po nekim "upućenima" i vrijeme za to ili da čekam da bude psihički spremniji za taj korak i dok sam ne počne pokazivati znakove da želi biti bez pelene... jer,pretpostavljam da će kad tad doći i do toga. Oprostite na dugačkom pitanju i lijep pozdrav svima još jednom...

O:

Draga mama,

Prije svega saznajte da li je on spreman na odvikavanje od pelene. Ako vas promatra dok vršite nuždu ili vas pokušava oponašati ili pak govori piškiti, kakati, mokra pelena, nova pelena, neću pelenu il nešto slično, moglo bi biti vrijeme.

Ako se odlučite na skidanje iz pelena, skinite mu pelenu i stavljajte ga na kahlicu iako on ne traži. Posebno nakon obroka, pijenja tekućine, jutarnjeg buđenja, prije i poslije popodnevnog spavanja i navečer prije odlaska u krevet. Neka zna gdje se obavlja nužda i nemojte mijenjati mjesto. A tamo gdje je kahlica napravite malu igraonicu kako ne bi osjetio prekid u igri. Naime, on ne želi reći da mora na kahlicu jer ga to prekida u igri i zabavi.

Uglavnom, pratite njegove signale i znakove. On će vam sam dati do znanja da je došlo vrijeme. Neka djeca to obave prije, a neka kasnije.

Iva Brčić,
certificirana edukatorica

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!