Je li s bebinom glavicom sve u redu?

P: Poštovana dokrorice! Piše vam zabrinuta mama...
Moj sin Mateo treba za tjedan dana napuniti 4 mj. Kada smo bili kod naše pedijatrice rekla mi je da sam bebu malo stavljala na trbuh, malo mu je s lijeve strane odnosno potiljka spljošteno. Ali ne vidi se neka razlika velika, jer da je strašno dala bih da nosi kacigu za ispravljanje. Savjetovala je da bebu forsiram da bude na trbuhu. To i radim.. ali nije nešto oduševljen, bude dobar pa plače i tako u krug..
Želim da ima lijepu glavicu.
Primijetila sam da više okreće glavu na lijevu stranu, nego na desnu. Preferiro je više spavati na lijevu stranu. Mi smo ga stavljali spavati u krevetiću leđno da spava, ali on okrene lijevo, i sad ga forsiram da spava desno. On okreće normalno lijevo i desno glavicu.. ali lijeva prednjači.
Molim vas da mi kažete je li sve u redu s mojom bebom. Zašto preferira više lijevo, jel mu vrat ukočen? I zanima me koliko je vremenski potrebno da se glavica bebe ispravi? Zbunjena sam i uplašena.
Prva mi je beba, nadam se da me razumijete. Veliki pozdrav i hvala.

O:

Kod bebica koje imaju spljoštenu glavicu, sve se još može popraviti.
Jako je važno da ga što više okrećete i stavljate na trbuh. Nikakve kacige vam ne bih preporučila, nego samo vježbice i stimulacija bebe da forsira okret na stranu na koju želite (postavite tako i krevetić da bude okrenut prema vama kad se probudi, prilazite mu sa strane na koju želite da se više okreće…) Ako može micati glavicu u svim smjerovima, nema ukočen vrat.
Oblik glave, na sreću, ne mora biti u vezi s poremećajima, pa ako je beba vesela, lijepo jede i spava, dobro napreduje na težini i motorički je u redu, ne morate se brinuti.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!