Hrana i spavanje

P: Poštovani,

Imam bebu od 14 mjeseci koja tokom noći nimalo ne spava. Pomislila sam da se radi o noćnom strahu, strahu od odvajanja ali sinoć sam shvatila da kada jednom dnevno spavamo, količina adaptiranog mlijeka je tokom dana manja i bez te treće flašice mlijeka jednostavno nema mira.

Izbacile smo noćno hranjenje prije 2 mjeseca ali tada smo spavale 2x dnevno te prije svakog uspavljivanja popije 200 - 270 ml što je poprilična količina s obzirom na dnevni unos krute hrane, voća, proteina te iz stog razloga nije bilo potrebno i za noćnim hranjenjem... inače beba je veliki gurman, obožava sve jesti i ponekad mi se čini da jede vise od mene. Uslijedile su nemirne noći, ponekad se budi i svakih sat vremena, budna i živahna i tada sam smatrala da ima previše sna tokom dana te smo prešle na jednodnevno spavanje oko podneva.

Tada nastaje noćni teror i nema mira bez te flaške i žao mi je da taj trud od prije nije zaživio jer sam mišljenja da je noć za spavanje i da želuček ne mora raditi i tokom noći... Beba ima oko 13 kg, vrlo je vedra i nasmijana tokom dana, nimalo živčana, još uvijek ne hoda ali je pitanje dana kada će s obzirom kako stoji i polagano korača prema naprijed... pomislila sam da je to faza pred hodanje, aktivnost i ushićenje upoznavanja tijela... Sve sam više sigurna da mi beba treba veći unos hrane te bih vas molila za savjet.

Za doručak znamo pojesti kruha, maslaca, pekmeza, ponekad zobene pahuljice sa voćkom i grožđicama, ponekad samo banana s nekim keksićem te zaspimo s adaptiranim mlijekom (170-250 ml mlijeka)...spavamo oko 2 sata i za ručak imamo od povrća, mesa, tjestenine, gustih juhica s heljdom, rizom, raznih ugljikohidrata pa sve do ribe...navečer je obično palenta, jogurt, kruhić, namaz, čokolino, grisolino i narednih 200- 270 ml mlijeka prije spavanja...ne vidim prostora za treću flašicu koju ona uporno želi tokom noći i ne znam kako da povećam unos dnevne energije da bude u potpunosti sita...

Voljela bih savjet, preporuke za hranu, količine, namirnice koje zasite i iskreno tu ima još detalja koje se nisam ni sjetila napisati s obzirom na neprospavane noći i zanima me da li postoji ordinacija uživo gdje bih mogla popričati, konzultirati se i usmjeriti sto kvalitetnijem našem suživotu...
Hvala.
Petra

O:

Po svemu što ste napisali imate prekrasnu, zdravu i veselu djevojčicu.

Ne trebate forsirati ono što vi mislite da je za nju (ili za vas) najbolje tu u prvom redu mislim na cijelu prospavanu noć… Dajte joj još jednu flašicu noću, pa ako uz to djevojčica provede noć spavajući, mislim da ste riješili problem.

Dnevni raspored hranjenja je odličan. Mislim da djevojčica nije gladna, ali postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih se može buditi noću, npr. nicanje zubića, separacija, nekakav san, bol u trbuščiću i mnoge druge stvari… Mnoga djeca u toj dobi ne prospavaju cijelu noć i mnoge mame a i tate na posao idu s podočnjacima…

Jako je važno da se djevojčica dobro naspava, a i vi!

Nemojte ništa mijenjati što se tiče dnevnih obroka, ima ih dovoljno i zastupljene su sve namirnice potrebne djetetu te dobi.

Giovana Armano, dr. med., pedijatar
Pedijatrijska ordinacija dr. Giovana Armano

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!