Dvogodišnjakinja ne želi prespavati cijelu noć u svom krevetiću

P: Poštovani,
imam djevojčicu staru 2 god. i 9 mjeseci otkad se rodila spavala je svega 3 noći u komadu. Prvih 9 mjeseci se budila jer je dojila, ali od tada nemam nikakvo objašnjenje zašto se još uvijek budi. Spava dio noći u svom krevetiću (s nama u sobi), ali se obavezno po prvom buđenju koje je oko 2-3 sata u noći prebaci kod nas. Još uvijek duda dudu, pazimo da u krevet ide sita, te da obavi nuždu kako joj to ne bi retilo san. Osim dude, stavlja meni i suprugu ruke na usne (to je umiruje). Ne znam kako riješiti problem. Pokušali smo premjestiti krevet u drugi položaj, spavati bez dude, bez radija (spavamo s upaljenim radiom otkad se rodila)....očekujem drugo dijete kroz mjesec dana pa je vrijeme da odspavamo svi bar malo!
Unaprijed hvala!

O:

Draga mama,

Vaša djevojčica nikada nije usvojila pravilnu rutinu spavanja i zbog toga nije spavala ni kao beba. A po onome što ste mi rekli, ona se budi jer želi biti u vašoj blizini i želi osjetiti fizički kontakt s vama. To je sasvim normalno. Pustite je neka spava s vama u krevetu, ako se tako svi naspavate. Uvjerenje da dijete treba spavati samo u svom krevetiću je samo medijska propaganda.

Nemojte se iznenaditi ako buđenje i dolazak u vaš krevet bude još češće kada se beba rodi. Osjetit će manjak pažnje zbog vaše okupiranosti drugim djetetom i pokušat će je na taj način nadoknaditi.

Ono što preporučam je da joj puštate bijeli šum ili zvukove koji podsjećaju na zvukove iz maternice (šum valova, zvuk kiše, fena…) jer će je dodatno smiriti. Za bebu također koristite te zvukove i preporučam tehnike dr. Karpa, odnosno 5 koraka koje smiruju kolike i produljuju spavanje beba. O njegovim tehnikama možete pročitati i na portalu.

Ako ćete imati bilo kakvih nedoumica, slobodno nam se opet javite.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!