Djevojka teško podnosi neuspjeh

P: Poštovani, imam kćer od 16 godina koja pohađa 2. razred gimnazije. Ona je izuzetno pametna i inteligentna djevojka, u školi ima odlične ocjene, jako se trudi, no u zadnje vrijeme primjećujem da je svaki neuspjeh strašno pogađa. Kada kažem neuspjeh, to nije stvarni neuspjeh jer se tako ne bi mogla nazvati ocjena vrlo dobar. No iz njezinih očiju to je neuspjeh, te se nakon toga ona na neki način kažnjava – ne izlazi van, ne druži se s prijateljicama, ne radi sve ono što većina njezinih vršnjaka radi i što ju je nekada veselilo. Sve to me ne bi toliko brinulo da nisam nedavno primjetila da je počela gubiti na težini i da je svoje obroke svela na minimum, te je čak postala vegetarijanka. Što da kao roditelji učinimo, jer se bojimo da njezina samodestrukcija ne uzme maha? Kako da razgovaramo s njom?

O:

Draga mama,
iz svega što ste naveli mogu zaključiti da se kod vaše kćerke radi o nečemu u što bi bilo dobro što prije uključiti i stručnjaka – naime, kada kod djeteta postoji tendencija ka perfekcionizmu (što je evidentno u slučaju vaše kćerke), ista je vrlo plodno tlo za razvoj brojnih poremećaja. Jedan od njih bi mogao biti i poremećaj u prehrani u koje ubrajamo i anoreksiju i bulimiju. S druge strane, osobe koje imaju poremećaje u prehrani mogu ispoljavati neke od karakteristika koje ste naveli da su prisutne kod Vaše kćeri:

• sklonost perfekcionizmu
• depresiju
• gubitak od 15% normalne tjelesne težine (osoba može izgubiti i do 35% težine koju je imala prije obolijevanja)
• promjene raspoloženja
• izolaciju
• visoki stupanj anksioznosti

Osobe koje od njih obolijevaju imaju sljedeće karakteristike: perfekcionizam, visoku motivaciju za postignućem, često su akademski vrlo uspješne i imaju veliku potrebu da udovolje drugim ljudima. U pozadini je uglavnom nisko samopoštovanje, gdje ujedno vidim puno prostora za rad kada su u pitanju takvi poremećaji.
Budući da je kod Vaše kćerke došlo do određenih promjena u ponašanju te da je u ovom trenutku najvažnije djelovati, velika je prednost što ste kao roditelji na vrijeme primjetili da nešto nije u redu. U svakom slučaju savjetujem Vam da se obratite stručnjaku kako bi mogao identificirati o čemu se točno radi.
Što se tiče razgovora s kćerkom, vjerujem da je iskreni nastup, pun topline, podrške i razumijevanja, bez osuđivanja najbolje rješenje. Možete joj reći da ste zabrinuti, da vam je bitna i da želite biti uz nju o čemu god se radilo. Nemojte inzistirati na razgovoru, no dajte joj do znanja da ste tu za nju ako bude željela razgovarati. Isto tako budite ustrajni u svojoj odluci da posjetite stručnjaka - objasnite joj zašto vam je to bitno, recite joj što mislite i osjećate. Možete joj reći da ste svjesni činjenice da je ona već odrasla, mlada djevojka koja može samostalno odlučivati u većini stvari, no da ćete vi uvijek biti njezina majka (bez obzira na njezinu dob) i da će vam biti važno da bude dobro.
Želim Vam puno sreće.

Jelena Vrsaljko, dipl. soc radnik, psihoterapeut i NLP trener

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!