Dijete se više igra hranom nego što je pojede

P: Dječak od godinu dana cica noću i posebno pred jutro i samo buđenje. Doručak uglavnom pojede u zadovoljavajućoj kolićini. Kuham uglavnom žitarice (proso, amarant, quinou, zobene ili palentu i griz od pira) u kombinaciji s voćem i/ili jogurtom/sirom. Ponekad umjesto toga jede jaje (žumanjak) s palentom. To bude oko 8 ujutro. Oko cca 10 ide spavati (uspavljivanje uz cicu). Probudi se oko 11 ili 12 i ručak ponudim oko 1 ili 2. Povrće s mesom ili ribom. Ručak nerijetko traje sat do sat i pol. Dio bude usitnjen pa ga ja hranim žlicom, on odmahuje rukom na žlicu čim mu je pokušam približiti ustima. Dio tog ručka dobije na tanjur ili pladanj ispred sebe i to jede sam, ali u minimalnim količinama. Većinu razbaca okolo, posebno povrće. On kao da nije gladan. Probala sam i da mu ne dajem sisu u međuobroku misleći da će tako ogladniti, ali nije bilo nekog rezultata. Pojede 2-3 žlice i on se najeo i po starom - odguruje žlicu.
Oko 4-5 dobije voćku i to jede uglavnom ok. Večeru dobije oko 6 ili 7 i to bolje pojede jer tu bude nešto što voli. Jogurt i sir sa slaninom domaćom ili opet neka žitarica s jogurtom, avokado sa sirom, palačinke...
Mene muči taj ručak jer imam dojam da malo pojede tj.nedovoljno. ima oko 9 kila i godinu dana. Porođajna 3.050 g i 49 cm.

O:

Draga mama,
prema opisanom čini se da vaše dijete dovoljno pojede. Djeca u doba uvrštavanja novih namirnica često odbijaju neku hranu i rado se igraju prilikom jedenja. Također kada zubići rastu ili budu više zainteresirani za neko određeno jelo ili pak suprotno te odbijaju jelo.
Ako vaše dijete dovoljno dobiva na težini, veselo je, ne žali se i ne primijećujete druge tegobe, onda nema prostora za brigu već samo za puno strpljenja.
Možete mu u vrijeme ručka pokušati dati hranu za koju ste uvidjeli da ju lakše prihvaća, a za večeru iskoristite da uvodite nove namirnice budući da je tada spremniji jesti.
Želim vam puno uspjeha i ljubavi, pratite težinu djeteta i ako je u preporukama samo nastavite ustrajno kao što ste i krenuli.

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!