Dijete od godinu dana, prestanak dojenja, adaptirano mlijeko ili kravlje?

P: Poštovana,
moj sin je star godinu dana, težak 8800 g, 74 cm. Prvih 5,5 mjeseci je isključivo dojen, nakon toga smo krenuli s dohranom. Lijepo napreduje i zdrav je iako je sitnije građe na roditelje (rođen je sa 2860 g i 50 cm dan prije termina). Sada jede 4 obroka na dan, svaki pojede između 200 i 300 g i zadnja 2 mjeseca doji dva puta dnevno - ujutro oko 5:30 h i navečer prije spavanja. Ja bih željela sada definitivno završiti s dojenjem pa sam mu mislila prvo ovo jutarnje dojenje zamijeniti adaptiranim mlijekom dok ne uvedemo kravlje, a onda kasnije i ovo pred spavanje. Međutim, on nikako ne želi prihvatiti adaptirano, ni u bočici, ni u čaši, ni na žlicu, nikako.
Pitanje glasi: je li s obzirom na njegovu dob uopće potrebno sada prolaziti potragu za adaptiranim mlijekom koje bi mu odgovaralo ili da probamo zamijeniti podoje na drugi način i koji, imajući u vidu njegove nutritivne potrebe? Raspored obroka nam je slijedeći: dojenje oko 5:30 h, doručak (voćno žitna kašica) oko 8:30/9 h, ručak (meso/riba/jaje i povrće) oko 12:30/13 h, užina (mliječno voćna kašica - jogurt, svježi sir) oko 16/16:30 h i večera (mliječno žitna kašica) oko 19:45 h. Između obroka zna grickati voće, povrće, rižine krekere i slično. Unaprijed hvala na odgovoru.

O:

Poštovana, ako možete pronaći vremena bilo bi poželjno da nastavite dojenje 2 puta dnevno (ujutro i navečer). No, s godinu dana djetetu već možete uvoditi i kravlje mlijeko, tako da ne morate prolaziti potragu za adaptiranim mlijekom. Ukoliko želite djetetu ponuditi obrok s više kalorija, kravlje mlijeko možete miješati i sa žitnim kašicama.

Tagovi:

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!