Dijete je počelo odbijati hranu – što učiniti?

P: Trebam vašu pomoć. Moj dvogodišnjak odbija kuhanu hranu. Do prije pet mjeseci je jeo skoro sve, a sad ništa kuhano ne želi ni probati. Odbija sve. Pojede neko voće, sirovo povrće, kruh, kašu, čokolino ili slatkiš, ali odbija kuhano. Ja se, naravno, nerviram zbog toga i što ga ja više silim, to je gore. Tek je krenuo u vrtić i tamo ga teta uspije nagovoriti da pojede žličicu juhe (on radije jede kruh), dok ja doma ne mogu ni to. Nemam više ideje što i kako da kuham. Brine me i njegovo zdravlje zbog takve prehrane. Jako sam nesretna zbog toga i trebam vaš savjet i pomoć. Hvala vam

O:

Poštovna, nažalost prolazite period koju određeni postotak roditelja dobije kao dodatni izazov, i nije ništa neuobičajeno. Prije svega treba utvrditi prolazi li organizam vašeg djeteta zbog odbijanja hrane kakve promjene poput gubitka na tjelesnoj masi, nevoljkost i umor. U većini slučajeva takav period je normalan i prirodan i puno je razloga, uglavnom psiholoških, vezanih za odrastanje i ispitivanje vlastitih mogućnosti zbog kojih djeca tako reagiraju. Taj period može potrajati i do nekoliko godina, s boljim i lošijim razdobljima.
Postoje dva najčešća modela na koji možete pristupiti djetetu: francuski - upoznavanje s namirnicama kroz korištenje što je više čula moguće te uz priču o toj hrani (daje se mrkva, kao cijela biljka, sirova, dopusti mu se da kuša, miriše, opipa i pritom se priča o prekrasnoj mrkvi koju jedu svi dječaci itd., paralelno se može napraviti juha od mrkve i dati djetetu da ju kuša; kao igra-mogu se komadići mrkve koristiti npr. za igru - stvaranja piramide itd.). Drugi način je američki - namirnice koje dijete odbija se skrivaju u jelu koje dijete voli (primjer su grožđice koje su bogate željezom i antocijanima i značajno obogate griz, a djeca ih često pljuckaju iz griza, tada se namoče, spasiraju u pastu i umiješaju u griz).
U svakom slučaju ne treba odustati, već bez prisile, s puno strpljenja i kreativnosti nuditi različite opcije. U jednom trenutku dijete ponovno počne prihvaćati. Važno je da nismo nasilni kako se ne bi polučio kontra-efekt.
Put nije lak, niti kratak, ali je vrijedno nastojati, budući da u to rano doba dijete oblikuje prve važne utiske za stvaranje prehrambenih navika, te kasnije u životu lakše prihvaća kvalitetniju prehranu.
Prema opisu vaše dijete želi jesti sirovo, što svakako možete iskoristiti i nuditi mu sirovo gotovo sve povrće i voće.
Također zavisi od načina pripreme hrane, vi možete naučiti mnoga jela pripremati na ukusan, a zdrav način.
Također iz iskustva rada s roditeljima, mogu reći da smo dobre rezultate dobivali većinom kod roditelja koji su sami mijenjali svoje navike - jer dijete nas kopira.

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!