Devetomjesečna curica odjednom počela odbijati kašice

P: Poštovana,
molim Vas pomoć. Moja curka je navršila 9 mjeseci prije tjedan dana i već nekih mjesec dana odbija kašice. Prvo je počelo sa ručkom pa sam mislila da možda joj ne paše kako sam skuhala a sad već neće jest niti stvari koje je obožavala. Kad vidi žlicu okreće glavu, ali ako joj npr. dam bananu u ruku onda će nešto pojesti, ili ako joj iz svog tanjura nudim komadiće povrća ili mesa. Nevjerojatno mi je da dijete koje je obožavalo papati i čim bi čula da se hrana miksa, bi vrištala od sreće,a sad ne može vidjeti hranu. Mislila sam da nije možda neki protest u pitanju jer smo prije nekih mjesec dana prestali s dojenjem pa možda su joj te 3-4 bočice preko noći dovoljne da zadovolji sve potrebe (popije cca 600ml). Ispočetka sam joj davala i jednu bočicu u podne, ali zadnjih par dana niti to jer onda baš ništa neće jesti. Zna se desiti da po 5 sati ništa ne pojede. Normalno piški, kaki 2x dnevno.
Ima li tome pomoći?

O:

Poštovana,

Za točan uvid trebalo bi napraviti anamezu cjelokupnog djetetovog unosa da se može točno vidjeti unosi li zaista premalu količinu hrane, ili kao što kažete možda tijekom noći joj vi pripremite i date dovoljno pa joj se time smanjuje apetit danju.
Drugo je pitanje dobiva li na težini, ili vam mršavi. Ako se javlja stagnacija na težini, ili pak mršavi svakako bi trebalo posjetiti vašeg liječnika.
Također se postavlja pitanje žali li se na nešto: grčeve i nadutost u trbuhu, je li imala nedavno ili će tek dobiti neku virozu (ako je infekcija u pitanju također se može javiti oslabjeli apetit), ili joj pak zubići niču.
Moguće je također da na taj način traži pažnju, koju je prije imala direktnim kontaktom tijekom dojenja. Pokušajte sa kojim zagrljajem prije jela.
Ako vam želi jesti bananu, vi joj možete što češće davati kašice od banane i drugog povrća, te žitarica. Primjer toga je kašica od banane, mrkve i integralne riže.
Kako ste rekli da želi jesti iz vašeg tanjura, vi paralelno servirajte i njoj veliki tanjur te na njega staviti željenu hranu, i ako uzima iz vašeg jednostavno joj dopustite i takav način hranjenja.
Kroz para dana pokušajte da joj tijekom dana date tri glavna obroka, da joj ne dajete ništa što je kalorijski bogato između obroka, već tek voćnu kašicu i vodu kao piće. Vidite je li apetit porastao kroz par dana.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!