Desetogodišnjak ne jede ni voće ni povrće

P: Moj unuk od deset godina ne jede ni voće ni povrće pa vas molim da mi preporučite nešto u zamjenu.

O:

Poštavani, ne postoje zamjene za pojedine grupe namirnica (povrće, voće, žitarice, te grupu mahunarke, meso, ribu, jaja).
Svaka od tih skupina daje nam određene nutrijente i bitno je jesti barem neke namirnice iz nje.
Djeca manje jedu povrće i to je normalno, jer im treba manje nego odraslima. Ipak navike za život se stječu upravo u dječjoj dobi te mi kao roditelji pomažemo djeci da kada postanu odrasle osobe s ljubavlju konzumiraju pravilnu prehranu.
Preostaje samo jedno, polako, strpljivo i uporno uvoditi naviku jedenja povrća.
Za početak to mogu biti guste juhe, primjerice od bundeve ili brokule, mogu se raditi popečci poput faširanaca koji sadrže i naribano prethodno kratko pirjano povrće, te polako krenuti na salatu poput mrkve ili koju će već radije usvojiti.
Također povrće mu se može dati na vrlo jednostavan način, oguljeni krastavac ili mrkva.
Isto valja nuditi na rođendanima te redovito servirati uz obroke.
Nikada se ne zna kada dijete može ponovno prihvatiti neku namirnicu.
Teže je promjene uvoditi s 10 godina, kada su već veći, ali nikada nije kasno i treba nastojati.
Također za vaše bolje razumijevanje, u redu je od djece tražiti da nešto pojedu, ako neće odmah, ostaviti im za poslije kada su gladni. Zdrava djeca sigurno neće gladovati da si unište zdravlje. Tu treba biti oprezan pa s mjerom raditi takve stvari – ipak je to određeni oblik prisile koji nitko ne voli i može stvoriti negativan obrazac ako se često upotrebljava.
Možete se dogovoriti s unukom da nakon što pojedne – za početak pola ili manje… tanjura variva, dalje će dobiti to što mu je jako ukusno, poput komada mesa, tjestenine i sl.
Edukacija o dobrobitima povrća može pomoći. Pričajte o tome kako npr. kelj pomaže da bolje pamtimo, idemo lako na wc i da će nam koža biti lijepa i zdrava, ili da je bitno za snažnog sportaša. Zavisno što je posebno važno vašem unuku.
Želim vam puno uspjeha i ustrajnosti!

Tagovi: , , , , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!