Beba vrlo često plače, kako joj pomoći?

P: Zanima me možete li mi pomoći. U pitanju je moja beba 6 mjeseci. Ne znam kome da se obratim pa sam vas našla..
E ovako ona meni plače od kad se rodila. Prvo sam mislila da kako i sva djeca boluju od kolika i svašta nešto...ali do sada znači još malo pa će napuniti 7 mjeseci ona plače..ja razumijem da dijete plače kad je gladno, žedno, vruće mu je, mislim ima toga za nabrojati..ali ona se zna igrati i sve to, ali odjednom počinje plakati kad treba ići preko dana spavati ona vrišti pa je jedva uspavam ..ja gotovo ne mogu izaći s njom van jer na svakih 20 metara ona počne plakati i ja se samo okrenem i nazad kući. Znači svašta nešto i nije mi jednostavno pa se obraćam vama da vidim da nije neki sihir (crna magija) ili nešto ja ne znam, teško mi je..

O:

Draga mama,

S obzirom da nemam uvid u vašu svakodnevicu i ponašanje vaše bebe, malo je teže dati pravi odgovor. Sa otprilike 6 mjeseci kod beba se počinje javljati strah od odvajanja. S obzirom da je od prvih dana imala izraženu potrebu za vašom blizinom, sada je to kulminiralo. Bebe koje imaju kolike su jako osjetljive na vanjske podražaje i trebaju jako puno fizičkog kontakta s roditeljima.
Ono što možete napraviti da olakšate odlazak na spavanje je da je na to postupno pripremite. Nekih sat vremena prije spavanja, kako za dnevno spavanje, tako i za noćno, prigušite svjetla, stišajte zvukove. Pričajte joj da je uskoro vrijeme za spavanje i da će mama i dalje biti tu, da je nećete ostaviti samu. Ona jako dobro može pročitati vaš govor tijela i razumjeti vaš ton glasa. Ako joj sve to govorite smireno, ona će to osjetiti. Možete joj puštati zvukove poput šuma valova, padanje kiše ili nešto slično koji djeluju smirujuće. Odvedite je u krevetić i neka se tamo malo igra. Na taj način će malo po malo prihvatiti svoj krevetić i neće joj biti tako strašno spavati u njemu. Bebe se vole kupati, a to ih ujedno i opušta, pa možete i to probati, baš kao i masažu. Samo budite strpljivi i s vremenom ćete vidjeti promjene. Bebama i djeci treba otprilike tjedan do deset dana da usvoje nova ponašanja i rutine.
A što se tiče izlaska van, predložila bih vam da ju stavite u nosiljku ili maramu. Neka djeca jednostavno ne vole kolica. Ona želi biti blizu vas. U marami ona osjeti vaše srce i toplinu, a to je ono što želi.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!