Beba odbija nemliječnu hranu

P: Moja beba ima punih 5 meseci. Isključivo sam je dojila puna 4 meseca, od kada sam počela pomalo da joj dajem vode. Od pre 3 dana počela sam da joj uvodim nemlečnu hranu, najpre sam probala kuvani krompir, sutradan krompir-mrkva, a idući dan i bundeva, ali ništa nije htela da jede - čim okusi ispljune i okrene glavu. Probala sam i sa sokićem od jabuke razblaženim s vodom, ali ni to nije prihvatila. Šta da radim? Čini mi se da ne dobija dovoljno na težini, rođena je sa 4,060 kg, a sad ima 6,950 kg, s tim da je za poslednje 3 nedelje dobila svega 300 g - da li je to malo? Ona je vesela i dobro spava. Još nešto, ne dojim je redovno u isto vreme, već više puta u toku dana, i kad hoće da spava, pa tako jede 7-8 puta ali pomalo, ne znam da li je to dobro i da li joj je dovoljno - više puta kad je ponudim ona neće da sisa pa mislim da joj je dosta. Ipak, brine me kilaža. Treba mi savet, unapred hvala! (Aleksandra)

O:

Mihela: Čini mi se da ste malo požurili s uvođenjem novih okusa i da zato beba reagira odbijanjem.Također se s 5. mjeseci ne daju namirnice poput krumpira koji može uzrokovati križne alergije (pelud breze ili trave-krumpir). Iako je krumpir bezglutenska namirnica, uvodi se u prehranu tek sa 7. mjeseci starosti (razlog kasnijeg uvođenja u prehranu djece je i sadžaj solanina (spoja koji je toksičan) u nedovoljno guljenom ili proklijalom krumpiru).
Preporučam Vam da započnete sa žitaricama bez glutena (riža, kukuruz u obliku instant pahuljica) pripremljenim uz dodatak Vašeg ili industrijskog mlijeka za dojenčad. A zatim možete probati sok od jabuke, a zatim mrkve (kada dijete prihvati sok možete mu dati i kašicu od istog voća ili povrća). Ono što je jako važno, je da namirnice uvodite postepeno. Ne žurite, dovoljno je uvesti jednu namirnicu tjedno. Na početku ponudite dijetetu jednu do tri čajne žličice, a zatim ga stavite na prsa. Drugi dan ponudite 4-6 žličica i tako svaki dan povećavajte količine nove hrane, a smanjujte dojenje za taj obrok. Što se tiče kilaže, mislim da ne trebate brinuti s obzirom da je dijete na prsima, a i sada više ne raste i ne dobiva na težini kao u prvim mjesecima života.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!