Beba odbija mlijeko

P: Moj sinčić od četiri mjeseca je počeo u potpunosti odbijati mlijeko. Skoro pa od početka je na adaptiranom mlijeku. Prije sedam dana smo ga vodili doktoru zbog kašljucanja. Dobili smo Ceclor sirup od kojeg je dobio dijareju (9 puta u toku jednog dana). Nakon toga nam je propisao Esbesul. Na jedan dan se stanje popravilo i opet su počele rijetke stolice (sedam puta u toku dana). Istovremeno je počeo odbijati mlijeko. Ako mu dam sok od iscijeđene jabuke, popije bez problema. Ako mu na prijevaru uspijemo dati mlijeko, odmah ga nakon hranjenja u mlazu izbaci. Doktor preporuci Humanu HM za regulaciju stolice. Jedan dan smo ga uspjeli hraniti humanom, malo se bunio ali ne mnogo (pretpostavljam zbog okusa banane). Međutim, i na humani je imao 5 rijetkih stolica u toku dana. Odvedemo ga opet doktoru, ovaj put doktor sumnja na alergiju na proteine kravljeg mlijeka. Uzmemo Novalac Allernova, međutim neće ni da ga okusi. Inače je bio na Novalac AC, pa smo prešli na Novalac 1. Pokušamo mu dati Novalac 1, neće a pet sati nije papao (prethodno popio 90 ml humane-ima 7kg i 100 g). Pokušali smo i staviti mljevenu plazmu u mlijeko, neće. Pokušali smo i mlijeko iz tetrapaka, neće ni to. Na kraju smo izblendali bananu i to je pojeo bez problema. Danas je pored toga popapao kašicu od riže i jabuke, popio 80ml soka od iscijeđene jabuke i mrkve i pije dosta vode. Imao je danas 6 stolica koje su negdje u sredini, niti normalne niti rijetke ali pune sluzi. Večeras mu damo mlijeko Allernova na žličicu, uspio je popiti 20 ml i sve povratio. Što da radimo, čime da ga hranimo i zbog čega odbija mliječne obroke?

O:

S obzirom da beba sada baš nije zdrava, 6 proljevastih, sluzavih stolica u danu, bilo bi dobro da napravite i pretragu stolice, na bakterije i viruse, te ne forsirate ono što mu ne odgovara. Dajte mu ono što hoće, ujedno je to hrana koja zatvara pa će i proljev brže proći.

Kada se stolice stabiliziraju, a pod uvjetom da su nalazi u redu, možete pokušati ponovo uvesti mliječnu hranu, ako i nakon toga ima proljevaste stolice ili povraćanja morate se kompletno obraditi kod gastroenterologa.

Giovana Armano, dr. med., pedijatar
Pedijatrijska ordinacija dr. Giovana Armano

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!