Beba odbija hranu

P: Moja beba ima 9 i pol mjeseci i 11 kg, ne doji već 4 mjeseca, odbija svaku drugu vrstu hrane osim mlijeka i sokića, sve što mu ponudim da pojede, doslovno, to su dva do tri zalogaja i na tome se obrok završava. Obzirom da mu ne dajem slatkiše u ovom slučaju sam pokušala i s tim, međutim ne želi ni čokoladu. Inače, tokom noći slabo spava, stalno se budi čak i kada nije gladan. Molim za savjet i pomoć. 
Unaprijed hvala

O:

Poštovana,

Ako je vaš liječnik ustanovio da je s djetetom sve u redu, tada polako pokušajte sljedeće:
Ako trenutno prihvaća mlijeko i sokiće, pokušajte kao prvi korak u takvu vrstu hrane "upakirati" dodatne namirnice. Predlažem vam da mlijeko za početak obogatite s masnoćom poput: rastopljenog maslaca ili ulja poput sezamovog, nerafiniranog suncokretovog (dodajte pola žličice po obroku), te dodajte rižine pahuljice - samo jednu žlicu na 1 dl mlijeka za početak. Sve to ugrijte, promiještajte da izgleda poput gušćeg mlijeka. Tako počnite prva 2-3 dana, onda polako povećajte dozu dodanih namirnica.
U jednom danu uvodite samo jednu do maksimalno dvije nove namirnice, a onda napravite pauzu od nekoliko dana prije uvođenja sljedećih namirnica.

Vezano za sokiće napravite slično: uzmite sokić koji sada pije - npr. od mrkve ili kruške, te stavite malo žitarice u obliku rižinih pahuljica. Pazite da se konzistencija, gustoća samo neznatno pojača. Također možete dodati, ako već koristite npr. sok od kruške, kuhanu pasiranu mrkvu ili npr. korabicu, ali jedno po jedno. Prvo dodajte žitaricu - rižine pahuljice, i nakon nekoliko dana pokušajte s korjenastim povrćem.
Gledajte da dijete hranite u mirnoj atmosferi, kada je opušteno, uz prethodno koji zagrljaj. Hrana neka vam bude topla - mlijeko, ili barem sobne temperature - povrtna kašica.
Tijekom noći moguće je da je beba žedna, pa ako odbija mlijeko, pokušajte s malo vode sobne temperature.
Molim vas da se također konzultirate s djetetovim liječnikom.

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!