Beba ne želi jesti ništa na žlicu

P: Poštovana,
imam bebu od 8 mjeseci, dečko. Rođen je zdrav, 3250 g i 51 cm; apgar 10/10.
Prvih 6 mjeseci pio je isključivo moje mlijeko, ne doji vec se izdajam i dajem na bočicu (jer prvih mjesec dana nije dovoljno cicao i gubio je na težini pa sam se na savjet pedijatrice počela izdajati i kasnije nikako više nije htio cicati već samo na bočicu.)
Sada beba ima 75,5 cm i 8600 g (prije mjesec dana je imao 8700 g; tako da stagnira na težini... čak je malo i izgubio). Dohranu smo počeli sa 6 mj. i od početka ju nikako nije prihvaćao, ni voće ni povrće. Probala sam mu dati jabuku, krušku, bananu; od povrća bundevu, korabicu, batat, mrkvu, blitvu, špinat, žitarice. Problema je bilo od samih početaka, jedva bi probao žličicu. Mjesec dana nakon bi čak i pojeo 120 ml za ručak ali uz igru i to bi trajalo skoro dva sata. Zadnjih tjedan dana čim vidi žličicu, ne želi niti pomisliti da otvori usta, drži ih čvrsto zatvorena i odmiče glavu od nje i miče rukom da ju udaljim od njega. Sve kombinacije sam isprobala, staviti malo svojeg mlijeka u hranu, kupovne kašice i vocšćne i od povrća, pustiti ga da ogladni, probati mu dati kad nije gladan i kad je odmoran i dobre volje, no on u svakom slučaju jednako reagira na bilo što što mu ponudim. Jedino želi izdojeno mlijeko na bočicu, čak odbija adaptirano kad mu ponudim. Probala sam mu davati rukom sitne komadiće jer sam mislila da ga smeta kašasta struktura i tako mi pojeo par zalogaja ali samo voće, nikako povrće. Pokušavala sam mu dati i da se sam igra hranom, stavila bi ispred njega komade kuhane mrkve, batata, jabuke, banane u nadi da će možda sam staviti nešto u usta, no ni to nikad nije urodilo plodom. Ne bi se toliko brinula da imam dovoljno mlijeka, no otkad sam dobila mjesečnicu količina izdojenog mlijeka mi se smanjila čak za 300 ml; tako da sad dnevno izdojim oko 750 ml (izdajam se jednom noću i 4 puta preko dana) što mu nije dovoljno a on ne želi adaptirano mlijeko.)

Zadnja dva dana (zato što zadnjih tjedan dana baš niti malo ne želi ništa od dohrane) sam mu dala ručak na bočicu; povrće i malo teletine koje nije htio ni pogledat sam prorijedila kao gustu juhu i dala mu na bocu; i to je skoro sve pojeo na taj način. Jučer isto; piletina, mrkvica, grašak i korabica nikako nisu prolazili na žlicu ali na bocu je opet pojeo oko 140 ml. Bojim se na ovaj način mu nastaviti davati da se ne navikne skroz jesti samo na bocu, a s druge strane ništa drugo onda neće pojesti nego samo tih cca 700 ml izdojenog mlijeka. Išla sam par puta do pedijatrice po savjet; rekla mi je da probam prodinstati povrće i luk kao sebi kad radim ručak, no ni to nije bilo uspješno, iz očaja sam probala i mrvicu posoliti povrće ali niti tako nije htio. Imam osjećaj da bi sve jeo na bocu ali na žlicu ili iz ruke ili sam nikako. Molim Vas ako imaate ikakav savjet što da radim, puno bih vam bila zahvalna.

Inače, on se okreće s leđa na trbuh, obrnuto baš i ne, jedino kad se slučajno baci, ne puže, već se samo vrti ko kazaljka na satu i ide malo u rikverc. Dok je na trbuhu, oslanja se u potpunosti na ručice i na laktove i na dlanove, dok je na leđima, podiže guzu. Još ne sjedi samostalno pa nas je pedijatrica poslala fizijatru (kod kojeg smo naručeni tek na kraju 3. mjeseca) i na ultrazvuk glave.

Evo; nadam se da imate neki savjet za mene,
unaprijed hvala na pomoci.
Pozdrav!

O:

Za sada mu dajte izdojeno mlijeko i ostalu hranu na bočicu. Dijete mora nešto jesti! Kad se navikne na okus možda ćete moći s više kašastom strukturom hrane.

Obavite pregled kod fizijatra te mu svakako sponmenite probleme s hranjenjem To može sve biti povezano.

Giovana Armano dr. med., pedijatar
Pedijatrijska ordinacija dr. Giovana Armano

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!