Beba ne želi jesti meso s povrćem

P: Poštovana,

imam curicu od 10 i pol mjeseci i ima otprilike 8 kg. S krutom dohranom smo počeli s 4 mjeseca. Prvo je jela voće, a zatim je nakon mjesec dana prešla na povrće, a nakon toga sam joj počela kuhati i juhice od teleće koljenice, piletine i kasnije od oslića. Voće i povrće je obožavala, a i teleće meso je jela. Piletinu nije od početka prihvatila i nisam joj je mogla dati. Oslića je prvi put pojela, a kasnije nikako. Kad su joj izašle donje dvije jedinice malo je izgubila na težini, jela je, ali u manjim količinama. Sada ima 5 zubića i izlazi joj druga gornja dvojka i postalo je nemoguće. Meso i povrće uopće ne želi jesti. Ja se stvarno trudim. Na sat vremena se rastegne hranjenje. Ponudim, ona odbije, vrišti, okrene glavu i zabije je na drugu stranu u hranilicu i sl. Onda je pustim da stane malo pa opet pokušam, ali ne želi. Inače ovako izgleda njen meni, jede svaka 3 sata: ujutro kad se probudi Nan 2 mlijeko 210 s keksolinom, grizolino ili rižine pahuljice, voće, za ručak joj svaki dan kuham juhicu s mesom i povrćem ili žumanjak s povrćem, zatim jede jogurt lgg ili puding od Nestlea i prije spavanja opet kao ujutro mlijeko s nekim dodatkom. Ništa nije problem za jesti osim mesa i povrća. Ne znam što da radim. Možete li mi dati kakav savjet. Trebam li što promijeniti u prehrani? Imam osjećaj da pošto već jede i jogurt i puding da joj je možda povrće i meso bljutavo pa da zbog toga ne želi, ali onda sam joj kupila od Nestlea tjesteninu s brokulom i nije isto htjela.
Molim Vas za savjet jer smo i ja i muž i moja mama sve pokušali ali ništa ne pomaže. Skačemo, zabavljamo je, odemo s zjelicom u park, ali bez uspjeha. Inače je super beba. Sa 7 i pol mjeseci se počela dizati, sad hoda držeći nas za jednu ruku i pedijatar nam je rekao da je napredna za svoju dob. Eto, malo sam se raspisala, ali upravo sam kao i svaki dan bacila meso s povrćem u smeće pa sam pod dojmom. Unaprijed hvala.

O:

Bebu ne možete očito prisiliti da jede meso s povrćem kako biste vi to željeli. Ponudite joj svaki dan, a ako odbije, nahranite je nečim što voli. Preporučam da polako cijelu obitelj hranite istim ili sličnim namirnicama osim što bebi ne začinjate jelo, možda da izbjegavate tešku i masnu hranu, ali ona nikako nije dobra niti za bilo kojeg člana obitelji. Možda da probate svi zajedno ručati za stolom, dati bebi njenu zdjelicu sa žličicom i jesti svi slično… Možda će ići bolje. U svakom slučaju nemojte baciti hranu. Pokušajte je sami pojesti jer se vjerojatno sastoji od visoko kvalitetnih namirnica.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!