Kako ojačati imunitet kod djeteta?

P:
Što davati djetetu za povećanje imuniteta? Imam dijete od 10 mjeseci i drugo, vrtićko od 3 i pol godine koje konstantno iz vrtića donosi razne viroze. Imali smo upale uha, grla, crijevne viroze, popili par kura antibiotika... Postoji li neki pripravak koji bi joj barem malo ojačao imunitet?

O:

Dobro bi bilo da starije dijete u sezoni gripe i respiratornih infekata uopće ne ide u vrtić. Čini se da ste na porodiljskom pa je to i izvedivo.


Što god dajete i manjem i starijem djetetu, naravno dobro je, ali kad dijete ode u vrtić, bakterije i virusi učine svoje, posebno manjem djetetu koje nije imunološki zrelo.

Od preparata možete dati djetetu vitamine u raznim oblicima sirupima ili tabletama za žvakanje (naravno, starijem djetetu), zatim imunomodulatore od pripravaka poput imunala, propolisa, ehinacee, ekolostruma do sada vrlo popularnih probiotika.

Probiotici se mogu dati već i bebama od 1 mjeseca života. Ima ih u kapima, a djeluju preko probavnog trakta na cjelokupni imunitet organizma djeteta.

Najčešći su Bio Gaja, Normia, Biorella, Pro Life, Lgg i Actimel jogurti, za stariju djecu. Neki su u kapima (Bio Gaja), mnogi u vrećicama koje se otapaju u vodi i ispijaju kao napitak (Normia, Biorella), ili Pro Life ampulice sa tekućinom.


Uz to preporučam da zaštite djecu pred zimske mjesece cijepljenjem od girpe i streptokoka pneumonije (Prevenar ili Pneumo 23), pa čak i vodenih kozica, kaje nisu teška bolest u većini slučajeva, ali ostavljaju trajno snižen imunitet kod djece, pa nakon preboljelih vodenih kozica djeca često lako pokupe mnoge infekte.

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!