Znate li uvijek što vam djeca gledaju u kinu?

Roditeljstvo je izuzetno odgovoran 'posao' koji zahtijeva da jedno oko uvijek bude otvoreno. Dakle, nemojte se s godinama uljuljkati i zaboraviti provjeriti kakav film ide vaše dijete gledati s društvom u kino, što gleda na televiziji, što radi na internetu. Odgovornost je u većini slučajeva samo na vama

Zamolili smo Odjel korporativnih komunikacija CineStara da nam pojasne na kome leži odgovornost hoće li dijete biti izloženo u kinu neprimjerenom sadržaju s obzirom na njegov uzrast, kako bismo dodatno naglasili da osim preporuke od strane kinematografa, ne postoji obaveza zabrane prodaje ulaznica i djeci za koju određeni film nije primjeren i kako je dužnost roditelja da se na vrijeme informiraju o filmu:

“Zakon o audiovizualnim djelatnostima propisuje da se prije prvog stavljanja u promet audiovizualnog djela ili njegovog javnog prikazivanja na odgovarajući i jasno vidljiv način mora istaknuti kategorizacija audiovizualnog djela, koja je dodijeljena sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima i Pravilniku o kategorizaciji audiovizualnih djela, radi zaštite djece i mladih od sadržaja audiovizualnog djela koji je neprimjeren njihovoj dobi.

Pravilnikom o kategorizaciji audiovizualnih djela propisano je da kategoriju audiovizualnog djela određuje njegov distributer u postupku koji se vodi pred Hrvatskim audiovizualnim centrom. Kategorije označavaju dobnu granicu do koje određeni film nije preporučen za maloljetnike, te postoje kategorije “svi uzrasti”, “12”, “15” i “18”.

Tijekom razdoblja javnog prikazivanja filma prikazivači su dužni na istaknutim mjestima u sklopu svih javno objavljenih kino programa i kataloga, na svim prodajnim mjestima na kojima je moguće kupiti ulaznicu (npr. kino-blagajne), te na svim platformama na kojima je moguće kupiti pravo gledanja određenog filma vidljivo označiti dodijeljenu kategoriju filma od strane distributera isticanjem grafičke oznake (simbola) odgovarajuće kategorije ili na drugi odgovarajući način.

Mi kao odgovorni prikazivač i s ciljem zaštite naših najmlađih korisnika u cijelosti poštujemo sve odredbe Zakona o audiovizualnim djelatnostima i Pravilnika o kategorizaciji audiovizualnih djela, te uredno označavamo odgovarajuće kategorije filmova koje određuju distributeri na blagajnama i na našim prodajnim mjestima te našim Internet stranicama kako bi se korisnici mogli upoznati s dodijeljenom kategorizacijom.

Međutim, skrećemo pažnju kako je i odnosnim pravilnikom propisano da oznaka bilo koje od kategorija filmova ne može zamijeniti nadzor roditelja skrbnika nad pristupom maloljetnika sadržaju filmova i odgovornost za ono što maloljetnici gledaju u konačnici počiva na roditeljima odnosno skrbnicima.

Naši djelatnici su obučeni da usmjeravaju naše gledatelje na filmove primjerene njihovoj dobi, te rado odgovaraju na sve upite roditelja i skrbnika o sadržaju filmova koji se prikazuju u našim kinima, te upozoravaju ako se radi o neprimjerenom sadržaju za određeni uzrast. Pri tome moramo istaknuti da se radi isključivo o preporukama, te naši djelatnici nisu ovlašteni legitimirati korisnike kako bi utvrdili njihovu dob.

Neovisno o navedenom, iz našeg iskustva gledatelji u pravilu poštuju dobne preporuke te nismo imali značajnijih pritužbi vezano uz pristup maloljetnika neprimjerenom sadržaju. Naravno moguće su i zlouporabe ili pogreške prilikom kupnje filmova od strane gledatelja, roditelja i skrbnika (primjerice roditelj kupi kartu djeci za pogrešan film putem interneta) no takve situacije se u pravilu rješavaju kada i nastanu na zadovoljstvo gledatelja.

Povremeno naši djelatnici ne mogu uspješno odvratiti kupca ulaznice za koga prema procjeni djelatnika i dodijeljenoj kategorizaciji nije primjeren navedeni naslov jer isti prave scene prilikom kupnje ili/i ulaska u dvoranu u kojima se prikazuju filmovi i pitaju kojim pravo im uskraćujemo mogućnost gledanja filmova, te se na navedeni način izlažemo i sankcijama temeljem drugih pravnih propisa, primjerice Zakona o zaštiti potrošača.

Ovom prilikom moramo napomenuti da naša tvrtka u svom radu samoinicijativno djeluje i pokušava osmisliti i osigurati program primjeren dječjem uzrastu, a dokaz toga je naš uspjeh u oživljavanju zaboravljenih “Matineja” koje danas predstavljaju obavezan obiteljski izlazak u kino, a svojom ponudom filmskih naslova koje prikazujemo pod tim imenom u potpunosti vrednuje i ističe pozitivne obiteljske, ljudske i kulturološke vrijednosti društva u kome živimo. U našoj ponudi također postoje i mogućnost organiziranih školskih posjeta kinu u kojoj nastavnici i profesori odlučuju i biraju film koji će biti predstavljen i prikazan grupi koja dolazi te i na taj način povezuju školsko gradivo, i kulturološke vrijednosti te edukaciju učenika o filmovima koje dolaze pogledati u našim kinima. Uz asistenciju naših djelatnika prilikom takvih organiziranih posjeta nakon predstave filma posjetiteljima omogućujemo i “pogled iza platna”. Posjetitelje provodimo kroz operativni dio kina (projekcijske kabine) i na taj način dajemo i dodatnu edukaciju o filmu, načinu prikazivanja, tehnikama i ostalom što je sve potrebno da bi se film i prikazao u kinu.

Kao i do sada, CineStar i naše osoblje kina činit će sve u cilju maksimalnog zadovoljstva svojih posjetitelja te ih i nadalje usmjeravati u cilju prikladne zaštite djece od potencijalno štetnih sadržaja.”

 

Tekst: I.T:
Foto: Profimedia

 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Djeca nisu svjesna opasnosti...

Mnogi roditelji zbog manjka znanja o tehnologiji, internetu…

Što kad predstava ne odgovori na očekivanja djece ili roditelja?

Kontinuirano se vodi rasprava o tome ima li…

Koliko vremena vaša djeca provode pred ekranima, mobitelima, tabletima i koje su posljedice?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Američkoj pedijatrijskoj akademiji,…

Pročitajte i:

tinejdžerica uznemirena zbog koronavirusa

5 savjeta koje bi u ovoj krizi morali znati roditelji tinejdžera

Biti tinejdžer nije ni inače jednostavno, a sada - kada smo pogođeni pandemijom koronavirusa, zbog…

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija s koronavirusom, koja je "bacila na koljena"…