Zvati hitnu ili pomoći djetetu sami?

NIje baš svaka bolest i ozljeda povod da odvedete dijete na pregled. Neke situacije možete riješiti i sami. Evo naših savjeta

Dijete je nekoliko trenutaka bilo izvan nadzora i, čim ste ga ispustili iz vida, iznenada je palo i počelo snažno plakati. Prvo što vam pada na pamet jest – pozvati hitnu pomoć. No je li to baš uvijek nužno? Kako procijeniti treba li nam pomoć liječnika ili ne?

Osip

Primijetite li osip na koži svog djeteta, ne uzbuđujte se previše jer plikovi su kod beba učestala pojava, posebice na trbuščiću i pelenskom području. Roditelji znaju strahovati jer osip može biti intenzivan i izgledati uznemirujuće. No on se često javlja kao bezazlena alergijska reakcija na pelenu, sapun, deterdžent, novi šampon ili dekicu, ali i kakvu hranu ili lijek. Također, osip se može javiti kod nagle promjene temperature ili pak kao posljedica virusa tijekom sezone gripe ili viroza. Liječnik će propisati antihistaminik koji će ublažiti alergijsku reakciju i eventualni svrbež. Ipak, primijetite li da vaše dijete uz osip ima i groznicu, teško diše, povraća, pada u nesvijest ili mu otiču usta i jezik, obavezno zovite hitnu službu.

Dječji ugriz
Nije rijedak slučaj da u žaru igre (ili ljutnje) neko dijete ugrize drugo. Obično je riječ o manjoj površinskoj ranici koju ćete očistiti antiseptičom otopinom ili vodom i sapunom te zaštititi gazom ili kakvim flasterom. Ako je ugriz probio kožu, bilo bi dobro da se posavjetujete s pedijatrom, koji će djetetu možda propisati antibiotik jer su ljudska usta, pa tako i dječja, prepuna raznih bakterija.

Rasječeni jezik
Ako je vaše dijete pri manjem padu rasjeklo jezik, nema potrebe zvati hitnu ako u prvih 10 do 15 minuta uspijete zaustaviti krvarenje. Jezik je pun krvnih žilica, pa će vam prizor vjerojatno izgledati puno strašnije. Posjednite dijete u krilo i hladnom vodom navlažite gazu ili manji ručnik te ga pritisnite na ozlijeđeno mjesto. Djetetovo plakanje može dodatno potaknuti krvarenje, što neiskusnije roditelje može poprilično uplašiti. Liječnici tvrde kako posjeklina na jeziku nije dosad ni kod koga izazvala posljedice opasne po životm a sam jezik ima nevjerojatnu sposobnost obnavljanja. Potrebno je samo prvih nekoliko dana nakon ozljede izbjegavati kiselu, slanu i vruću hranu. Sve će brže i lakše proći uz rashlađene pudinge, mliječni shake i poneki sladole, može i iz kućne radinosti (dapače!)

Želučane smetnje i trbobolja
Djeca imaju česte želučane tegobe i trbobolje te bi bilo besmisleno svaki put zbog toga juriti na hitnu. Poznato je da oko 60 posto djece dojenačke dobi pati od nekog oblika kolika. Razlozi tome mogu biti brojni – možda se naguta zraka tijekom hranjenja, možda ga neka hrana napuhuje ili se jednostavno prejelo. Hitni poziv upomoć dežurnim liječnicima uputite jedino ako je dijete u velikim bolovima i pritom se ne može micati.

Povraćanje i proljev
Infekcije probavnog sustava u dječjoj su dobi učestale i obično spontano nestaju nakon nekoliko dana. Međutim, ako dijete povraća ili ima proljev nakon svakog unosa hrane i pića te ako se to stanje nimalo ne popravi ni nakon 24 sata, tada bi trebalo potražiti liječničku pomoć.

Povišena tjelesna temperatura
Ne strahujte od povišene tjelesne temperature u djece jer je to dobar znak da se tijelo bori protiv bolesti. Ipak, razloga za zabrinutost imate ako se ni nakon 24 sata, unatoč lijekovima za skidanje temeprature (samo u slučaju iznad 38,5 stupnjeva, prije ne treba snižavati), ona ne smanjuje te ako je dijete malaksalo i ne reagira na terapiju ili se žali dodatno na druge bolove.

Padovi
Djeca padaju naveliko. Katkad se čini da nam to rade uinat, no znamo da nije tako. Dogodi li se da dijete padne i zadobije površinske ozljede kože, najčešće na oljenima, dovoljno je antiseptičnom otopinom (nikako alkoholom) očistiti ranu i prekriti je gazom i flasterom ili zavojem.

Lakša prometna nezgoda
Ako ste s djetetom koje je bilo sigurno smješteno u svojoj autosjedalici doživjeli lakšu prometnu nezgodu i ako je nakon 15-ak minuta prvotnog šoka dijete prestalo plakati i smirilo se te može bez problema micati rukama i nogama, tada nemate razlga za brigu. Ipak, za svaki slučaj u idućih nekoliko sati provjeravajte boju njegova urina (ima li krvi) te pregledavajte ima li kakve modrice na prsima i trbuščiću.

Ubod insekta
Ako je dijete ubola pčela ili neki drugi kukac, hitnu pomoć morat ćete pozvati ako primijetite znakove alergije (u razdoblju od nekoliko minuta do nekoliko sati) ili ako već znate da vam je dijete alergično na ubode kukaca. Ti simptomi uključuju teško ili otežano disanje ili gutanje, vrtoglavicu, osip, crvenilo i oticanje. Ako nema reakcije, dovoljno je izvadii žalac, pincetom ili palcem i kažiprstom, a potom na mjesto uboda staviti hladan oblog. Možete upotrijebiti i neku kremu umirujućeg učinka, no o tome se radije posavjetujte s pedijatrom. Bol nestaje već nakon dva sasta i sasvim je uobičajena pojava oticanja, crvenila i svrbeža.

Opekline
Opekline treba shvatiti jako ozbiljno, međutim ako je riječ o manjoj opeklini od koje dijete ima tek lagano crvenilo na manjoj površini ili jedan manji mjehurić na prstu, nema potrebe za uzbunom. Ako je vruća tekućina zahvatila dio djetetove odjeće, hitno je svucite, makar je u tome trenutku morali i razderati. Opečeno mjesto odmah stavite pod mlaz hlade vode i držite tako sve dok bol malo ne jenja. Nikako ne biste smjeri na opeklinu nanositi bilo kakvo ulje ili masnoću jer ćet tako samo pogoršati stvar budući da masnoća stvara barijeru koja sprečava toplini da izađe iz kože. Opečen djetetov prstić možete umočiti u rashlađeni jogurt. Međutim, ako je zahvaćeno veća površina tijela ili lice, odmah potražite hitnu pomoć.

Tekst: Željka Vuković
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

juha od mrkve odlična kao pomoc kod proljeva

Kućni lijekovi za pomoć bebama i djeci kod proljeva 

Kod proljeva treba prije svega respektirati činjenicu da…

Kratka opuštajuća meditacija za vas i dijete

Dijete može primjenjivati ovu vježbu svjesnog disanja kad…

Redovitim provjetravanjem protiv pneumokoka

Samo jedno bolesno dijete može proširiti zarazu pneumokokom…

Pročitajte i:

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na koronavirus

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom nešto naučila, onda je to da smo…

briga o zdravlju i samopregled dojki

Na ovo nikako ne smijete zaboraviti, jednako je važno kao i zaštita od koronavirusa

Nakon 23 godine, nije se održao ovogodišnji Dan narcisa, kojim se svake godine na prvi…