Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva

U subotu, 06. lipnja 2020., Udruga P.I.N.K. - life obilježiti će Dan plave zvijezde (Blue Day) u malo drugačijem obliku. Naime, s obzirom na trenutačno situaciju povezanu s koronavirusom, članovi Udruge, zajedno sa svojim suradnicima i pokroviteljima, provest će se kroz nekoliko zagrebačkih kvartova u plavom turističkom autobusu ZET-a, te na taj način građanima poslati poruke i podijeliti promotivan materijal vezan uz prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva. Autobus će predvoditi vjerni prijatelji Udruge, motoristi Pleter Chapter Croatia, početak manifestacije je u 11 sati na Zrinjevcu, a sve građane poziva se da taj dan obuku nešto plavo ili podršku daju nekim plavim detaljem.

Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju “Dress in Blue Day", koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. U Hrvatskoj se obilježava četvrtu godinu zaredom, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Plavi P.I.N.K. autobus će u 11.10 sati krenuti sa Zrinjevca, te sljedećom rutom obići građane i educirati ih o raku debelog crijeva: Zrinjevac – Palmotićeva - Vodnikova - Savska - Tratinska - Ozaljska - Selska - Zagorska - Magazinska- Andrije Žaje - Žerjavićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma- Zvonimirava - Šubićeva - Maksimirska - Bukovačka - Kišpatićeva - Lašćinska - Zvonimirova - Svetice - Kennedyjev trg- Zvonimirova - Trg žrtava fašizma - Ul. kralja Držislava - Zrinjevac.

Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima Registra za rak RH, u Hrvatskoj se rad debelog crijeva dijagnosticiran kod 3659 ljudi, (muškarci 2143, žene 1516) , dok ih je u 2018. godini umrlo 2240 osoba (muškarci 1321, žene 919). Hrvatska se nalazi na začelju u EU po preživljavanju, a razlog je i taj što je odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj manji od odaziva u većini drugih država EU i već godinama iznosi tek dvadesetak posto. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45%, a željeni 65 %.

Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Tekst: PR
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

djevojčica mjeri visinu

Zašto je na vrijeme potrebno prepoznati poremećaj rasta

Nadoknaditi zaostatak rasta moguće je tijekom prve tri godine djetetova života, no - nažalost -…

Ponovno rast broja oboljelih od koronavirusa, a Capak otkrio i planove za otvaranje škola na jesen

U susjednoj Srbiji od koronavirusa je umro do danas potpuno zdrav mladić, rođen 1994. godine.…

obitelj tijekom vožnje biciklom štiti se od koronavirusa maskama za lice

Priča mame čiji je sin više od 100 dana imao simptome koronavirusa

"Nemamo pojma što ovaj virus čini našim tijelima i tijelima naše djece na duže staze",…

trebaju li djeca nositi maske zbog pandemije koronavirusa

Nove preporuke HZJZ-a: tko ne treba nositi maske i jesu li u toj kategoriji djeca?

Tri naputka odnose se na djecu, s time da će dva definitivno izazvati zbrku i…