Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice, a tim povodom Hrvatski Crveni križ poziva građane da vode računa o adekvatnom zbrinjavanju opreme nakon korištenja.  U aktualnom programu “Čuvajmo ih", Hrvatski Crveni križ starijim osobama slabijeg imovinskog stanja  podijelio je gotovo 700.000 jednokratnih kirurških maski, uz dezinfekcijska sredstva, stoga su osjećali  odgovornost dodatno upozoriti na važnost odgovornog postupanja sa zaštitnom opremom kao otpadom. “Posljednjih mjeseci zaštitna oprema glavna je tema, ali malo se govori o pravilnom odlaganju te opreme. Iznimno je važno skrenuti pozornost na to ne samo zato jer se pravilnim odlaganjem štiti zdravlje ljudi, nego zato i što tako štitimo okoliš. Pozivamo sve građane da odgovornim zbrinjavanjem zaštitnih maski, gumenih rukavica i ambalaže od dezinficijensa pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, ali i zaštiti okoliša u kojemu živimo", poručuje Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Zaštitne maske za lice
Iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, a koje se više ne mogu koristiti treba prije odlaganja spremiti u plastičnu vrećicu, zatvoriti odnosno zavezati vrećicu te potom odložiti u spremnik za miješani otpad. Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite, također ne smiju se odlagati u spremnike za korisni otpad poput bio ili papirnog otpada. Plastične vrećice koriste se jer pružaju bolju izolaciju i tako preveniraju širenje zaraze.

Zaštita za ruke
Zaštitne gumene ili lateks rukavice namijenjene su jednokratnoj uporabi. Jednom korištene zaštitne rukavice odlažu se u plastičnu vrećicu koju treba zatvoriti i tako odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Dezinfekcijska sredstva
Dezinfekcijska sredstva najčešće su pohranjena u plastičnu ambalažu pri njihovom zbrinjavanju potrebno je praznu plastičnu ambalažu isprati vodom i tek potom odložiti u vrećice za plastičnu ambalažu i metal ili u žute spremnike. Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, potrebno ju je odložiti u reciklažnom dvorištu. Na globalnoj razini već su zamijećeni negativni učinci na okoliš zbog nesavjesnog odlaganja zaštitne opreme, kako na ulicama gradova, tako i u morima i oceanima, stoga je neophodno osvijestiti važnost individualne odgovornosti i pravilnog zbrinjavanja opreme.

Fotografije: press i Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

mama zabrinuta zbog pandemije koronavirusa

Ako vam je dosta pandemije i pod stresom ste od svega, ovo je za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba…

djevojčica u online školi

Ministar Fuchs: 'Evo zašto nećemo uvesti online nastavu za cijelu Hrvatsku!'

"Zbog epidemiološke situacije na sjeveru Hrvatske, tamo su…

Pročitajte i:

mali dečko

Prepucij ili kožica kod dječaka: Kako izbjeći komplikacije, savjetuje vas pedijatrica

Mnogi roditelji muške djece susreli su se s problemom priraslica, a neki i s fimozom.…

djeca pod stresom

Nakon traumatskog događaja: Kako se nositi sa životom i svojim emocijama?

Unatrag nekoliko mjeseci svjedoci smo i žrtve višestrukih traumatskih događaja i nije važno svjedočimo li…

beba pije mlijeko

Znate li koliko soka dnevno smije piti vaš mališan? A mlijeka? Što mu od zdravih pića još možete dati?

Voda je najbolji izbor za piće, ali što još možemo ponuditi djeci a da bude…

mama i djeca

I oni najžilaviji roditelji se pitaju: Kako pomoći sebi i djeci nakon potresa?

Teško je biti sabran i opušten nakon proživljenog potresa, pogotovo kad aplikacija LastQuake dojavljuje cijelo…