kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili nezaštićenog odnosa. No, čini se da postoji još bolje rješenje, bez hormona, a s većom učinkovitošću...

Nakon iznenadnih situacija odnosno odnosa nakon kojeg nismo sigurni jesmo li se dovoljno zaštitili od neželjene trudnoće, moderno doba nudi brzo rješenje - pilulu dan poslije. No, umjesto nje postoji poprilično zgodno i učinkovito alternativno rješenje – spirala dan poslije.

O kakvoj se spirali radi?

Spirala poslije je ustvari uobičajena poznata bakrena spirala inače u upotrebi kao dugoročna i trajna višegodišnja kontracepcija. Ona se može postaviti u maternicu jednako učinkovito i kao spas u slučaju nužde i kao trajna kontracepcija. U ovom slučaju može se koristiti i hormonska spirala. “Spiralu kao rješenje za dan poslije nakon nezaštićenog odnosa često preporučujem ženama kad dođu na pregled jer je vrlo dobra i učinkovitija od pilule dan poslije. Problem je što žene za tu mogućnost ne znaju i najčešće dolaze na pregled već s odlukom da koriste spiralu kao dugoročnu kontracepciju. Korištenje spirale za sprečavanje neželjene trudnoće za dan poslije vrlo je rašireno i popularno u Velikoj Britaniji i primjerice Njemačkoj i šteta je što se u Hrvatskoj o tome vrlo malo zna i govori”, objasnio nam je ginekolog s dugogodišnjom praksom dr. med. Kristijan Kurdija.

Kako funkcionira?

Kao i inače bakrena spirala otpušta bakar koji ima dvojako kontracepcijsko djelovanje – utječe na sluznicu maternice i jajovoda što otežava kretanje spermija, a time i oplodnju jajne stanice te sprečava ugnježđenje oplođene jajne stanice u stijenku maternice. Hormonalna spirala djeluje na razine hormona i tako utječe na uvjete u maternici vezanima za začeće.

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Kad je najkasnije treba postaviti?

Iako se situacija čini hitna, dobra vijest je da se bakrena spirala za učinak kontracepcije može postaviti čak 120 sati nakon nezaštićenog odnosa:” Dogodi li se odnos primjerice za vikend, imat ćete vremena promisliti te početkom tjedna u miru potražiti pomoć ginekologa. Imate pet dana vremena da spiralu postavite i dobijete veliku učinkovitost zaštite u takvim hitnim situacijama”, govori dr. med. Kurdija.

Učinkovitost spirale

Spirala sprečava trudnoću u gotovo 100 posto slučajeva (Pearl-index 0,09 do 2%). Time je njezina učinkovitost još uvijek veća od pilule poslije čija učinkovitost se kreće između 59 do 98% ovisno o tome koliko je prošlo između odnosa i uzimanja pilule, u kojem se dijelu menstruacijskog ciklusa žena nalazi, uzima li neke lijekove ili hormone. Na učinkovitost pilule poslije negativno djeluje i debljina odnosno visoki BMI. Svi ti čimbenici, međutim, ne utječu na učinkovitost spirale.

Dodatne prednosti spirale za slučaj hitnosti

  • Bakrena spirala je interesantna za majke dojilje. Ova spirala je pogodna za korištenje između trudnoća kod žena koje doje jer ne ometa dojenje. Za razliku od bakrene spirale, pilula poslije ovisno o sastavu zahtijeva izdajanje i bacanje mlijeka 8 sati pa do 8 dana nakon uzimanja pilule.
  • Mini spirala za nerodilje. Zgodna je za žene koje još nisu rodile jer je manja i pogodnija za ugradnju kod nerodilja.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako ponovno probuditi ženin libido?

Postoji li život nakon života? Postoji li seks…

Pročitajte i:

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na koronavirus

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom nešto naučila, onda je to da smo…

briga o zdravlju i samopregled dojki

Na ovo nikako ne smijete zaboraviti, jednako je važno kao i zaštita od koronavirusa

Nakon 23 godine, nije se održao ovogodišnji Dan narcisa, kojim se svake godine na prvi…