mama mjeri djetetu temperaturu

Vodič za skidanje temperature! Ovih šest pravila morate znati!

Kako povišenu temperaturu sniziti lijekovima, a kako bez njih, ali i kad potražiti pomoć liječnika?

U 90% slučajeva povišena tjelesna temperatura oblik je obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju. Do povišene tjelesne temperature dolazi kada se centar za temperaturu u središnjem dijelu mozga ‘namjesti’ na temperaturu višu od uobičajene. Tjelesna temperatura može se povisiti ili sniziti za jedan stupanj ovisno o vanjskoj temperaturi.  Pedijatri savjetuju  reagirati kad se temperatura, mjerena pod pazuhom popne na 38,5 ili 39, mjereno u uhu ili guzi.

Najčešće znakovi porasta temperature kod djece su crvenilo u obrazima, bijel jezik, suhe usnice te mirnoća. Neka djeca znaju biti onemoćala te zaspu i probude s s povišenom temperaturom.

Kako skidati temperaturu? Stručni naziv za skidanje temperature je antipireza koja se provodi  pomoću lijekova i fizikalna (oblozi i tuširanje).

Skidanje temperature lijekovima

U pravilu se kod djece u svrhu antipireze koriste tri lijeka. To su paracetamol, ibuprofen i diklofenak. Najprije svakako treba pokušati s paracetamolom. Pedijatri preporučuju sirup, a možete koristiti  i čepiće, posebice kad su manja djeca u pitanju, jer ona odbijaju sirup ili ga mogu povratiti. Važno je držati se preporučenih doza koje su navedene uz lijek i dobro je uvijek sirup ili čepiće imati u kućnoj ljekarni. Ako izaberete ibuprofen znajte da on, osim što brzo skida povišenu temperaturu, djeluje i protiv bolova. Djeci se ne smije davati preparate na osnovi acetilsalicilne kiseline. Mogu kod djece uzrokovati tzv. Reyov sindrom, teško oštećenje jetre i mozga s visokom smrtnošću.

Evo kojih se još pravila dobro pridržavati kad dijete ima visoku temperaturu:

– zračite prostoriju u kojoj dijete boravi

 -dijete nemojte utopljavati, obucite ga u laganu pamučnu odjeću i pokrijte laganim pokrivačem

– dajte djetetu piti što više tekućine (vode, čaja, sokova)

–  dopustite djetetu da se igra, ali mu ne dopustite preveliku aktivnost

– kod djece mlađe od 3 godine treba snižavati i temperaturu višu od 38oC (u guzi) jer se zbog nezrelosti živčanog sustava mogu javiti febrilne konvulzije

 -temperaturu višu od 38,5 stupnjeva (u guzi) treba snižavati i fizikalnim mjerama i lijekovima.  Morate znati da lijek za snižavanje  temperature počinje djelovati za 30 minuta i prestaje djelovati nakon 4 sata

Fizikalno skidanje temperature

Podrazumijeva korištenje fizikalnih metoda odvođenja topline s tijela stavaljnjem obloga i tuširanjem.  Tim metodama se temperatura n e može značajnije spustiti, a najbolji se rezultati postižu kombinacijom fizikalnih metoda i antipiretika.

Oblozi: najbolje je koristiti prokuhanu vodu sobne temperature. Pokazalo se da nema nikakve prednosti u korištenju lakohlapljivih tekućina (alkohola) u odnosu na običnu prokuhanu i ohlađenu vodu. Voda se prokuhava kako bi se iz nje odstranio klor koji bi mogao nadražiti osjetljivu dječju kožu. Može se primijeniti i destilirana voda. Primjenjuju se tako da se na prsa i trbuh djeteta stavi tkanina (najbolje pamučna pelena) namočena u mlakoj vodi i lagano iscijeđena. Preko nje se stavlja suh ručnik. Oblog se mijenja svakih 15 minuta do pola sata, kada se potpuno ugrije, ovisno o situaciji. Stavljanje obloga na male površine – šake, stopala, čelo- nema značajnijeg efekta na skidanje temperature.

Tuširanje: Dijete se potpuno golo tušira 5-10 minuta mlakom (nikako hladnom!) vodom u zagrijanoj prostoriji, zatim dobro posuši i obuče u čistu i suhu odjeću. Ova je metoda manje neugodna od obloga i jednostavnija za primjenu.

U fizikalnoj antipirezi ne smiju se koristiti previše hladne tekućine, jer osim što su neugodne, mogu izazvati prenagli pad temperature, te takozvani rebound-fenomen, kada nakon brzog i jakog pada dođe do naglog i još većeg porasta temperature. To je dodatni razlog što ih treba kombinirati s lijekovima.

Kada k liječniku?

Mnoge roditelje uhvati panika kada dijete ima visoku temperaturu. To nije dobro. Važno je sačuvati prisebnost, djetetu dati lijek za snižavanje temperature pa potom krenuti liječniku. Ako vaše dijete ima povišenu (ne visoku) temperaturu ne morate odmah juriti u ambulantu. No, ako, uz temperaturu, primijetite neke druge znakove bolesti koji vas zabrinjavaju, otiđite s djetetom k liječniku (bolno i otečeno ždrijelo, povećani limfni čvorovi na vratu, neumoran kašalj sa ili bez iskašljavanja, opća slabost i umor i sl.)

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

mama mjeri djetetu temperaturu

Kako skidati temperaturu kod djeteta i što u slučaju febrilnih konvulzija?

Donosimo četiri ključne smjernice, ali i upozorenja u…

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim…

liječenje povišene temperature

Dijete je dobilo temperaturu! Kojih 5 stvari ne smijete činiti?

Dobiti temperaturu u vrijeme koronavirusa već je samo…

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim,…

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…