Više od “valunga” – insajderske priče o menopauzi

Libresse se odlučio obračunati sa svim tabuima vezanim uz žensko tijelo, pa poziva žene da na društvenim mrežama podijele svoja iskustva vezana za mjesečnicu, pa i menopauzu, koristeći hashtag #pričeiznutra

Za jedne, menopauza simbolizira gubitak mladosti, pa čak i ženstvenosti. Za druge ona je novo razdoblje slobode i osjećaja kontrole nad svojim tijelom. U svakom slučaju, menopauza je prirodan i neizbježan proces - a neizbježne su i mnoge neugodne pojave koje prate menopauzu.

Libresse se odlučio obračunati sa svim tabuima vezanim uz žensko tijelo kroz kampanju #pričeiznutra, a u te tabue spada i menopauza. Nepredvidiva i neugodna, menopauza može biti nezgodna, a isto tako predstavlja idealno plodno tlo za razvoj brojnih predrasuda.

Srećom, u sklopu Libresseove inicijative sve je više žena diljem svijeta počelo otvoreno dijeliti svoja iskustva s menopauzom, pa se priču po priču ukida misterij te životne promjene dok žene jedne drugima otkrivaju cijelu "raskoš" simptoma menopauze iz prve ruke, kao i oblike nošenja s njima.

Prvi simptomi menopauze su promjena u ciklusu te valunzi, noćno znojenje, razdražljivost, ali i vrtoglavice, nesanice, nadutost, debljanje i glavobolje - a to su samo neki od mogućih simptoma! Jedna žena koja je podijelila svoju priču u sklopu kampanje rekla je "Jedne sam se noći probudila u 3 sata u vrućici. Nikada nisam iskusila takvo što.". Upravo neočekivanost jačine simptoma ono je s čime se bore mnoge žene u ovom razdoblju.

Neke sretnice neće doživjeti niti jedan simptom menopauze, ali to ne znači da sve ostale moraju patiti u tišini ili se osjećati manje jakima. Svaka žena ima svoju priču, a vjerojatno i gomilu anegdota o menopauzi, a dijeleći je s drugima pomoći će razbiti misterij menopauze.

Jedan od nezgodnijih prvih simptoma menopauze je promjena u ciklusu mjesečnica, a do potpunog nestanka mjesečnica može proći i do četiri godine. Što to znači u praksi: taman kad pomislite da ste gotovi s mjesečnicama, mogla bi vam stići još jedna. Pa još jedna - za nekoliko mjeseci. Tako da je pametno još neko vrijeme imati svoje pouzdane Libresse uloške pri ruci, dok god nepredvidive mjesečnice prijete svojim zadnjim posjetama.

Ako ste prošli ili upravo prolazite menopauzu, podijelite svoja iskustva na društvenim mrežama i označite ih hashtagom #pričeiznutra kako bi s drugim ženama podijelile različitost, ali i sličnost iskustava ove velike životne promjene.

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Poznate Hrvatice podijelile svoja najintimnija iskustva

Svaka nova #pričaiznutra poziv je ženama da i…

Što kada se dogodi spontani pobačaj i kako razgovarati o tome?

Libresse poziva žene neka podijele svoju priču o…

Tabu srama serviran jednom mjesečno

Libresse poziva sve čitateljice da podijele svoju priču…

medicinski potpomognuta oplodnja

Tabu koji to ne smije biti: medicinski potpomognuta oplodnja

Mnogo je tabua kad je u pitanju žensko…

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…