kandida

Candida: Samo obična gnjavaža ili pokazatelj ozbiljnijih promjena u organizmu?

Jedna od najčešćih tegoba koja muči žene je kandidijaza, evo što o Candidi albicans, gljivici koja je 'stanovnik' našeg tijela, kažu stručnjaci iz Poliklinke Mazalin

Da, pomislite kako ste je se riješili, a ono, opet se pojavljuje neugodno svrbuckanje i peckanje. Ponekad vam se čini da ste s Candidom sklopili doživotni ugovor, a da su vam vaginalete najbolje prijateljice.

Niste li znali da vaginalna gljivična infekcija zahvaća čak 3 od 4 žene barem jednom u životu, a vi ste možda osjetljiviji ili zbog razine stresa kojoj ste izloženi ili zbog toga što u organizam unosite previse šećera.

Iako je najčešće riječ o bezazlenom stanju, koje se vrlo uspješno tretira lokalnom primjenom lijekova, ponekad gljivična infekcija može upućivati na neku ozbiljniju bolest, osobito ako se učestalo javlja. I ne samo to, neke druge vaginalne infekcije mogu imati slične simptome, a zapravo je riječ o spolno prenosivim bolestima.

Vaginalna gljivična infekcija ili kandidijaza je infekcija intimnog područja koju uzrokuje Candida albicans, jedan je od najčešćih razloga posjeta ginekologu.

Više od 75% žena u svome životu ima barem jednu epizodu gljivične infekcije. Kandidijaza se ne smatra spolno prenosivom bolesti jer je mogu dobiti žene koje su seksualno aktivne, ali i one koje to nisu. Iako, do 25% muškaraca može razviti simptome, kao što su svrbež i osip na spolovilu nakon nezaštićenog spolnog odnosa s inficiranom partnericom.

U našem organizmu postoji suegzistencija bakterija i gljivica koje su u ravnoteži. Tako je i u ženskoj rodnici, zdrave bakterije vagine (laktobacili) rastu i razmnožavaju se pod utjecajem estrogena i pomažu u održavanju zdravog mikrookoliša vagine.

Koji čimbenici mogu prouzročiti infekciju?

Candida je u malim količinama normalan ‘stanovnik’ rodnice, a njezin je rast kontroliran zdravim bakterijama koje sprječavaju da se pretjerano razmnožava. No kada se poremeti ravnoteža zbog raznih čimbenika (npr. korištenja antibiotika ili hormonalnog disbalansa), Candida počne pretjerano rasti i razmnožavati se pa dolazi do razvoja gljivične infekcije i odgovarajućih simptoma.

Dakle, rast Candide u organizmu mogu prouzročiti: korištenje nekih lijekova kao što su antibiotic, kortikosteroidi, pa bolesti kao što je dijabetes, intenzivno izlaganje stresu, jaki i neodgovarajući gelovi za tuširanje, ako se koriste za pranje intimnog područja, hormonalne promjene uzrokovane trudnoćom, menopauzom, korištenjem oralne hormonske kontracepcije, oslabljen imunološki sustav zbog različitih bolesti, pretjeran unos šećera, ali i korištenje neodgovarajućeg donjeg rublja, dnevnih uložaka i sl.

Kako prepoznati kandidijazu i kako je liječiti?

Vaginalna gljivična infekcija najčešće se očituje crvenilom, svrbežom i pojačanim bijelim sirastim iscjetkom iz rodnice. Svrbež i iritacija pojavljuju se najčešće iznutra u vagini i u području stidnih usana, ali se mogu proširiti i na okolnu kožu i perianalno područje.

Crvenilo se također pojavljuje u tom području, a može ga pratiti i blago oticanje sluznice i stidnih usana. Iscjedak je najčešće bijele boje, bez mirisa, guste i grudaste (siraste) konzistencije. Osim navedenog, često se javlja i osjećaj pečenja prilikom mokrenja te bol i iritacija za vrijeme spolnog odnosa.

S obzirom na to da mnoge infekcije imaju slične simptome, najbolje je posjetiti ginekologa kako bi se potvrdila dijagnoza gljivične infekcije i propisala potrebna terapija.

Terapija kandidijaze je obično lokalna: vaginalete s antimikotikom i krema protiv gljivica za korištenje izvana. Kod tvrdokornije infekcije daje se generalizirani antimikotik u obliku tablete na usta.

Za vrijeme uzimanja terapije, spolni odnosi bi se trebali izbjegavati. Ako ste proveli terapiju, a simptomi se vrate u kraćem vremenskom razdoblju, važno je posjetiti liječnika kako bi se pronašao uzrok, a zatim ciljano liječio. Ponekad u pitanju može biti bakterijska vaginoza, spolno prenosiva bolest ili neka druga sistemska bolest.

Kandidijaza u trudnoći!

Trudnoća je stanje koje je zbog svoje normalne hormonalne fiziologije posebno podležno pojavi vaginalnih gljivičnih infekcija. U najvećem broju slučajeva, takve infekcije ni na koji način ne ugrožavaju trudnoću i plod, ali zbog svojih neugodnih simptoma mogu smanjiti kvalitetu života trudnice.

Simptomi vaginalne kandidijaze u trudnoći su jednaki kao i u bilo kojem drugom razdoblju života žene, a uključuju svrbež, crvenilo, osjećaj žarenja i peckanja te pojačani bijeli sirasti iscjedak bez mirisa.

Iako su neki antimikotični pripravci za liječenje vaginalne gljivične infekcije dostupni bez recepta, trudnicama se ne preporučuje koristiti ih bez liječničke preporuke i uputstva. Jedan od razloga za to je što se u trudnoći vaginalna kandidijaza teže, odnosno sporije liječi i potrebna je dulja primjena preparata. Za vrijeme infekcije preporuča se smanjenje unosa šećera, korištenje pamučnog donjeg rublja i izbjegavanje nošenja pretjerano uske odjeće te po potrebi i liječničkoj preporuci primjena probiotika.

Tekst: stručni tim Poliklinike Mazalin
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

bebina glava

Što trebate znati o fontanelama: Imaju nekoliko funkcija, a mogu vam 'reći' i da je beba dehidrirala!

Iako vam možda zvuči zastrašujuće što bebi kad se rodi, prstima možete 'napipati' mozak, ne…

dojenje i antibiotici

Dojenje i antibiotici: Nikad se ne ustručavajte od 'suvišnih' pitanja liječnicima?

Kada se razbolite i liječnik vam prepiše antibiotike, a vi dojite, naravno da ste zabrinuti…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…