Utjecaj obiteljskih problema na razvoj djece

Zdrava obiteljska atmosfera uvelike pridonosi i zdravlju pojedinca. Treba se graditi od samog rođenja!

Svi znamo da obiteljske svađe i zapostavljanje snažno utječe na psihički razvoj djece. Kasnije kada odrastu, bore se s depresijom, agresivnim ponašanjem, nemogućnošću uspostave ozbiljnijih veza i slično. Međutim, nova istraživanja su pokazala da nesklad u obitelji utječe i na njihov fizički razvoj. Konkretno, razvoj njihovog živčanog sustava i stvaranje fizičkih veza u mozgu. Djeca su kao spužvice i sve upijaju, pa i onda kada se najmanje nadamo. Vjerojatno ste primjetili da to čine čak i kada su zadubljena u igranju, pa mislite da uopće ne slušaju vaše odrasle razgovore. Pretpostavljam da niste pomislili da to čine i u snu.

Znanstvenici s Oregonskog sveučilišta su zahvaljujući fMRI skeneru magnetskom rezonancom snimali mozgove beba za vrijeme spavanja i došli do zapanjujućih rezultata. Utvrdili su da je u dijelu mozga zaduženom za kontrolu emocije i stresa, došlo do povećane aktivnost za vrijeme ljutitog govora odraslih. Na Sveučilištu Yale su pak na isti način proveli istraživanje nad adolescentima. Utvrđeno je da oni koji su u djetinjstvu pretrpili psihičko zlostavljanje i zanemarivanje, imaju manju gustoću stanica u dijelu mozga zaduženom za emocije, te manifestiraju probleme s emocijama.

Djeca često prkose roditeljima i autoritetu jer smatraju da ih nitko ne razumije, ne poštuje ili ne obraća pažnju na njihove potrebe. Nažalost često puta takva reakcija djeteta biva grubo kažnjavana. Za takvu kaznu nema potrebe, jer se svako nepoželjno ponašanje vrlo lako i brzo može riješiti pravilnom komunikacijom. Odnosno, pomoću dječjeg jezika kratkih rečenica, ponavljanja, odgovarajućeg tona glasa, gesti i izraza lica koji djeca razumiju. Upravo na taj način se razvija zdrav, topao odnos između roditelja i djece, pun obostranog razumijevanja i poštovanja. Sve se to pozitivno odražava na njihovo odrastanje (i mir u kući).

Ne zaboravimo da odrasli nisu imuni na ono što im se događalo u djetinjstvu. Razna istraživanje su pokazala da osobe koje su bile izložene emotivnom zanemarivanju imaju sklonost glavoboljama i depresiji, te povećani rizik od moždanog udara. Na koji način i zašto se baš kod tih osoba povećava rizik još se ne zna, ali jedno je sigurno – zdrava obiteljska atmosfera uvelike pridonosi i zdravlju pojedinca. Treba se graditi od samog rođenja.

Želite li pomoć oko komunikacije s djetetom, dostupna je putem seminara “Najsretnije dijete” koji se održava u Zagrebu i Varaždinu, a ukoliko želite – i u vašem domu: http://najsretnijabeba.webs.com/seminari

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska http://najsretnijabeba.webs.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Test: Jeste li asertivni?

Prilikom ostvarenja ciljeva na asertivan način ne ugrožavamo…

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da…

Pročitajte i:

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na koronavirus

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom nešto naučila, onda je to da smo…

briga o zdravlju i samopregled dojki

Na ovo nikako ne smijete zaboraviti, jednako je važno kao i zaštita od koronavirusa

Nakon 23 godine, nije se održao ovogodišnji Dan narcisa, kojim se svake godine na prvi…