Utjecaj obiteljskih problema na razvoj djece

Zdrava obiteljska atmosfera uvelike pridonosi i zdravlju pojedinca. Treba se graditi od samog rođenja!

Svi znamo da obiteljske svađe i zapostavljanje snažno utječe na psihički razvoj djece. Kasnije kada odrastu, bore se s depresijom, agresivnim ponašanjem, nemogućnošću uspostave ozbiljnijih veza i slično. Međutim, nova istraživanja su pokazala da nesklad u obitelji utječe i na njihov fizički razvoj. Konkretno, razvoj njihovog živčanog sustava i stvaranje fizičkih veza u mozgu. Djeca su kao spužvice i sve upijaju, pa i onda kada se najmanje nadamo. Vjerojatno ste primjetili da to čine čak i kada su zadubljena u igranju, pa mislite da uopće ne slušaju vaše odrasle razgovore. Pretpostavljam da niste pomislili da to čine i u snu.

Znanstvenici s Oregonskog sveučilišta su zahvaljujući fMRI skeneru magnetskom rezonancom snimali mozgove beba za vrijeme spavanja i došli do zapanjujućih rezultata. Utvrdili su da je u dijelu mozga zaduženom za kontrolu emocije i stresa, došlo do povećane aktivnost za vrijeme ljutitog govora odraslih. Na Sveučilištu Yale su pak na isti način proveli istraživanje nad adolescentima. Utvrđeno je da oni koji su u djetinjstvu pretrpili psihičko zlostavljanje i zanemarivanje, imaju manju gustoću stanica u dijelu mozga zaduženom za emocije, te manifestiraju probleme s emocijama.

Djeca često prkose roditeljima i autoritetu jer smatraju da ih nitko ne razumije, ne poštuje ili ne obraća pažnju na njihove potrebe. Nažalost često puta takva reakcija djeteta biva grubo kažnjavana. Za takvu kaznu nema potrebe, jer se svako nepoželjno ponašanje vrlo lako i brzo može riješiti pravilnom komunikacijom. Odnosno, pomoću dječjeg jezika kratkih rečenica, ponavljanja, odgovarajućeg tona glasa, gesti i izraza lica koji djeca razumiju. Upravo na taj način se razvija zdrav, topao odnos između roditelja i djece, pun obostranog razumijevanja i poštovanja. Sve se to pozitivno odražava na njihovo odrastanje (i mir u kući).

Ne zaboravimo da odrasli nisu imuni na ono što im se događalo u djetinjstvu. Razna istraživanje su pokazala da osobe koje su bile izložene emotivnom zanemarivanju imaju sklonost glavoboljama i depresiji, te povećani rizik od moždanog udara. Na koji način i zašto se baš kod tih osoba povećava rizik još se ne zna, ali jedno je sigurno – zdrava obiteljska atmosfera uvelike pridonosi i zdravlju pojedinca. Treba se graditi od samog rođenja.

Želite li pomoć oko komunikacije s djetetom, dostupna je putem seminara “Najsretnije dijete” koji se održava u Zagrebu i Varaždinu, a ukoliko želite – i u vašem domu: http://najsretnijabeba.webs.com/seminari

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska http://najsretnijabeba.webs.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

dječak ze zabavlja u ljetnom kampu

Kako na zabavan način potaknuti razvoj logike i razumijevanja kod djece?

Djeca imaju kapacitet uzeti maksimum iz svakog iskustva…

obitelj na ljetnom godišnjem odmoru

Kako se uistinu odmoriti na odmoru?

Što kad, umjesto kofera punog ljetne odjeće, ponesete…

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…