mama i kćer pripremaju zdravu hranu

‘Ugurajte’ zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava, tvrde stručnjaci. Naime, boravak na svježem zraku i proljetnim zrakama sunca u kombinaciji s unosom vitamina i ostalih nutrijenata – pun su pogodak za boostanje obrambenog organizma

Da bi dijete bilo zdravo, njegov imunološki sustav treba biti jak kako bi ga obranio od napada virusa i bakterija. Jedan od načina na koji možemo ojačati djetetov imunosni sustav je pravilna i zdrava prehrana, a uz to dolaze i problemi. Naime, djeca, uglavnom, više vole čokoladu nego mahune, zar ne?

Rijetki su sretnici oni roditelji koji, kad djetetu ponude mrkvu, dočeka ih osmijeh i radosno grickanje s druge strane stola. Vjerojatniji je scenarij da mame na sve moguće i nemoguće načine pokušavaju sakriti i ugurati povrće u mljeveno meso, špinat ponuditi sa zaprškom od brašna i maslaca, i malo šećera, naravno, da ima okus kao onaj iz vrtića. Kako onda ojačati djetetov imunitet uz zdravu i uravnoteženu prehranu, bogatu vitaminima i ostalim hranjivim nutrijentima?

Hajdemo se prvo pozabaviti žutim povrćem, koje sadrži karotenoide što jačaju imunološki sustav, dakle, "problemom mrkve i bundeve"! Većina će mališana sigurno reći: ‘Meni to baš nije fino!’ E onda, dragi roditelji, nema vam druge, mrkvu preradite u sok, i dodajte joj jabuku; bundevu u finu krem-juhu, ili za čokoljupce, napravite kolač od bundeve s medom i već smo pronašli način kako da dijete prihvati određene namirnice.

Stručnjaci kažu C vitamin je ključan za obranu od virusa. Može! Svi potpisujemo! Ako vam dijete voli voće, i jede jabuke, mandarine, naranče, borovnice… vi ste na konju! No što ćemo s onima koji baš nisu oduševljeni voćkicama? Pripremanje smoothieja je idealno rješenje. Djeca vole banane! I to je roditeljski as u rukavu - napravite smootie s bananom i borovnicom, bananom i narančom, dodajte malo vanilije i da vidite veselja…smootieNezasićene masne kiseline! Da, pa naravno, ima ih u ribi, lososu i tuni (a koje dijete s guštom trpa u usta kuhanu ribu?), orašastim plodovima (ajde, tu malo bolje prolazimo, zar ne?), maslinovom ulju (OK, možemo ga podvaliti u nekoj dragoj im hrani). Zdravi keksići su rješenje!!! Imate opciju sirovih zdravih keksića (zvuči komplicirana priprema, ali, vjerujte, nije) i pečenih, sa zobenim pahuljicama ili od prosa, s dodatkom grožđica i meda. I dodajte orašastih plodova koliko želite.

Tu su i probiotici! Nezaobilazni su jer pomažu uspostavljanju ravnoteže između tzv. dobrih i loših bakterija i doprinose jačanju imuniteta. Sada ne morate biti nešto posebno kreativni, otiđite u ljekarnu i odaberite probiotički pripravak namijenjen djeci.

Istražujte, mijenjajte zdravim namirnicama oblike, igrajte se u kuhinji zajedno s djecom, i možda im omiljeni slatkiš postane baš pita od bundeve s grožđicama.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

čaj od matičnjaka

Biljke kao pomoć kod dojenja: Pripremite čajeve i obloge!

Kad je riječ o biljkama i dojenju, neke se 'zelene' prijateljice preporučuju kao vjerni saveznici…

vaginalni problemi kod djevojčica

Koji su najčešći vaginalni problemi kod djevojčica?

Da, i posve malene djevojčice mogu imati vaginalnih problema. Kako ih prepoznati, kako ih tretirati…

fiziološka žutica

Uzroci žutice kod novorođenčadi: Pojavljuje se čak u 50 do 70 posto beba

Novorođenačku žuticu karakteriziraju žuto obojena koža i sluznice novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja,…

Stručnjak otkriva kad morate odvesti dijete na prvi pregled očiju i na što posebno obratiti pažnju

Siniša Cvrtila dr. med., oftalmolog, voditelj Poliklinike Ghetaldus, otkriva koji su najčešći problemi s vidom…