cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je trenutačno 45 mogućih cjepiva u trećoj fazi razvoja. Za roditelje ima i dobru i lošu vijest!

Koronavirus nam je toliko poremetio život i mnogi roditelji (doduše, više u svijetu, nego kod nas) s nestrpljenjem očekuju cjepivo, nadajući se da će pomoći da se životi vrate u normalu. No, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava roditelje da cjepivo vjerojatno neće doći uskoro te, čak i kad dođe, mlada i zdrava populacija sigurno neće biti prva na redu za cijepljenje.

“Prosječna, zdrava, mlada osoba zasigurno će morati pričekati 2022. da bi dobila cjepivo. Ljudi imaju tendenciju razmišljati da će prvog siječnja ili prvog travnja dobiti cjepivo i tada će se stvari vratiti u normalu. To neće ići tako”, rekla je Soumya Swaminathan, indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije.

No ima ona i dobre vijesti. Naime, rekla je da je trenutačno 45 mogućih cjepiva u trećoj fazi razvoja, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će najugroženijoj skupini cjepivo biti dostupno do sredine 2021. godine.

Možemo se nadati da će cjepiva biti od sredine sljedeće godine ali, bit će u ograničenim zalihama. Njamanje dvije godin eproći će dok se ne bude mogla cijepiti čitava populacija, ako to žele”, objasnila je.

Što to znači za roditelje?

Swaminathan želi da obitelji “planiraju i budu mentalno pripremljene za još dvije godine discipliniranog ponašanja".

Ali, u isto vrijeme, sve je više dokaza koji sugeriraju da osnovne škole nisu leglo prijenosa koronavirusa. Primjerice, jedno istraživanje u New Yorku dalo je ohrabrujuće rezultate. Kada je 10.676 osoblja i učenika testirano na COVID-19, samo je 18 osoba bilo pozitivno na virus.

Trenutna izvješća sugeriraju da učenici osnovnoškolske dobi nisu toliko ranjivi na virus kao srednjoškolci i studenti, kod kojih način života, prije svega izlasci, povećava rizik od zaraze koronavirusom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

mama zabrinuta zbog pandemije koronavirusa

Ako vam je dosta pandemije i pod stresom ste od svega, ovo je za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom…

Pročitajte i:

endometrioza

Endometrioza, poremećaj od kojeg boluje svaka deseta žena - može se liječiti!

Obilna krvarenja, grčevi, bol u trbuhu, pa čak i kada nemate menstruaciju… Zvuči poznato? Možda…

mali klinjo

7 faktora koji itekako mogu narušiti samopouzdanje vašeg djeteta

Djeca se ne rađaju s niskom razinom samopouzdanja, nego, kako odrastaju, tako im se formira…

dijete s naočalama

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom, a roditelji trebaju obratiti pozornost…

papa test

Žene, ne zaboravite na važnost papa testa u vrijeme COVID-a!

Ako ste usred pandemije zapostavili svoje seksualno zdravlje, podsjetite se na važnost redovitih ginekoloških pregleda,…