smijeh u obitelji

Učimo kako se nositi s ljutnjom

Ljutnja je sastavni dio naših života, a dijete se tek upoznaje s tim osjećajem. Pomozite mu da kontrolira ljutnju i shvati je kao normalnu pojavu.

“Ti si zločesta mama”, “ne volim te više”, “bacit ću te u smeće”… Jeste li se ikada susreli s ovakvim rečenicama, a da ih je izgovorio vaš mališan? I to zbog toga što ste mu nešto zabranili ili ga požurivali ili, pak, prekinuli u nekoj radnji. No, ne shvaćajte te rečenice osobno. To je samo trenutak ljutnje.
Ako je vaš odgovor potvrdan, zacijelo ste se u tom trenutku i sami osjećali ljutito. Možda ste se čak u sebi i nasmijali na ljutite konstrukcije rečenica vašeg djeteta. Jer ljutnja je sastavni dio života i sasvim normalna stvar. A djeca su najsklonija ljutnji kada prelaze iz jedne razvojne faze u drugu, odnosno kada želje pretječu sposobnosti, a frustracija je na vrhuncu. Tako će se, primjerice, dvogodišnjak naljutiti ako mu ne date da se igra sa staklenom čašom, četverogodišnjak će vikati ako mu ne dopustite da pojede čokoladu prije ručka, a osmogodišnjak što se ne slažete s tim da gleda večernji film pun nasilja.

Stavite ljutnju pod kontrolu

Pomozite svojem djetetu da nađe unutarnji mir. Istraživanja su pokazala da se “povezana” djeca (attachment parenting) i njihove majke rjeđe ljute jedno na drugo. Dijete će se naljutiti, no brzo će naučiti kako staviti ljutnju pod kontrolu. Povezani roditelji znaju da ne trebaju biti strogi kako bi imali autoritet. Ne dopustite djetetu da u sebi gomila ljutnju. Potičite svoje dijete da prepozna kada je ljuto, počevši još od rane dječje dobi. Osluškujte svoje dijete i pomažite mu da govori o osjećajima.

Vaša ljutnja utječe na roditeljstvo

Neprikladna ljutnja blokira vašu sposobnost da budete roditelj kakav trebate biti. Ako se ljutnja pojavi kad god vaša beba više plače, ne želi spavati ili jesti, postoji mogućnost da će beba osjetiti vašu ljutnju. Ljutnja koja se izražava na neprikladne načine sprečava vašu sposobnost mudrog provođenja discipline. Ostanite smireni u glavi i unesite humora u cijelu situaciju. Dijete će od vas naučiti kako se nositi s krizom. Jer vaš izljev bijesa neće riješiti nastalu situaciju. No, ako vi i vaše dijete imate zdrav odnos, ne morate se brinuti da će povremeni emocionalni ispadi naštetiti djetetu. Za dijete je i dobro da zna kada ste nervozni ili ljuti. Iskrena komunikacija katkad traži iskrenu ljutnju koja kod djeteta ne izaziva strah ili sram.

Nitko nije savršen

Djeca trebaju znati da je u redu zabrljati. Možete dijete osloboditi napetosti pokazujući mu načine kako se postaviti prema pogreškama. Jer nitko nije savršen. Djeca također uče da i odrasli griješe. Primjerice, ako prolijete kavu, recite: “Uf, baš sam šeprtlja” i nasmijte se. Tako će dijete naučiti da je u redu pogriješiti.

Smijeh, najbolji lijek za ljutnju

Smijeh raspršuje ljutnju i sprečava nevažne sukobe. Ako ste ljuti na vašeg trogodišnjaka što tijekom ručka napravi nered, umjesto da vičete na njega, pokušajte se jednom nasmijati njegovu kreativnom neredu, hrani u kosi i prljavoj odjeći. Bit će lakše i vama i djetetu. Možda tada i zajedno očistite nered koji je napravljen tijekom ručka.

 

Tekst: Iva Stilinović Grahovac
Foto: Thinsktock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Što činimo djeci kad ih stalno štitimo od tuge i nesretnosti?

Postavljanje kvalitetnih granica temelj je razvoja samosvjesnog i…

Pročitajte i:

djevojcica u depresiji

Život pod maskama, izolacija, stresne vijesti: Treba li se zabrinuti za mentalno stanje djece i mladih?

Kada je riječ o pandemiji, osim brige za fizičko zdravlje djece, roditelje brine i njihovo…

endometrioza

Endometrioza, poremećaj od kojeg boluje svaka deseta žena - može se liječiti!

Obilna krvarenja, grčevi, bol u trbuhu, pa čak i kada nemate menstruaciju… Zvuči poznato? Možda…

mali klinjo

7 faktora koji itekako mogu narušiti samopouzdanje vašeg djeteta

Djeca se ne rađaju s niskom razinom samopouzdanja, nego, kako odrastaju, tako im se formira…

dijete s naočalama

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom, a roditelji trebaju obratiti pozornost…