hormonalna neravnoteža uzrokuje tolozenje masnoća na trbuhu

Taloženje masti na trbuhu: Ovo su znakovi da su uzrok hormoni

Masnoće na trbuhu zadaju velike brige mnogim ženama. Jer trbuščić ne samo da estetski i fizički smeta, pogotovo ako je nakon poroda ostao malo veći, već i pomalo zbunjuje. Naime, mnoge žene se ponukane tim problemom trude manje jesti, jedu zdravije i bave se sportom, ali trbuh se i unatoč tome ne smanjuje. Razlog mogu biti vaši hormoni...

Vi se zapravo cijelo vrijeme trudite držati svoje kilograme pod kontrolom i čak ste pojačali sportsku aktivnost i potrošnju kalorija, ali sve teže ulazite u traperice? Nema logike. No, vjerojatno se odgovor skriva u neravnoteži vaših hormona. Da se radi o hormonski uvjetovanoj masnoći na trbuhu možete prepoznati tako što ona obično dolazi naglo i neočekivano. Kako starimo mijenja se regulacija šećera u krvi inzulinom zbog čega se masnoća, umjesto da se normalno troši, više pohranjuje na trbuhu. Zbog toga se žene u menopauzi često debljaju u području trbuha.

U posljednje vrijeme osjećate glad za slatkim

Volite li slatko, vjerojatno si svaki dan priuštite komadić čokolade ili neki desertić poslije ručka. No, ako primijetite da u posljednje vrijeme vaše tijelo traži više slatkog, riječ je opet o problemu s inzulinom. Rezistencija na inzulin, neosjetljivost tijela na njegovo djelovanje, može negativno utjecati na razinu hormona leptina. Leptin regulira osjećaj gladi i šalje informaciju mozgu da smo siti. Ako taj mehanizam zakaže, jedemo više nego što trebamo i taložimo masnoću na trbuhu.

zudnja za slatkim kao znak hormonalne neravnoteze

Promjene raspoloženja nisu samo stvar menopauze

Ako uz trbuščić osjećate i česte promjene raspoloženja, vjerojatno su krivi hormoni. Poremeti li se razina estrogena u tijelu (bilo tijekom ciklusa ili u menopauzi) ne samo da ćete dobiti te tvrdokorne masne jastučiće na trbuhu, već bi vas mogle mučiti i nagle promjene raspoloženja.

Pod konstantnim ste stresom

Osjećate li u posljednje vrijeme da vam je često fitilj prekratak i da vas osjećaji i događaji preplavljuju i opterećuju? Taj osjećaj vam može dati hormon kortizol. Kada smo pod stresom, tijelo luči puno kortizola, mi osjećamo stres koji pak uzrokuje stvaranje masnoće u trbuhu. To s događa zato što se tijelo prebacuje na mod ” preživljavanje” i čini sve da se mi osjećamo bolje – pokušava smanjiti stres, ali i taloži rezerve masnoća.

Umor i nesanica u kombinaciji

Često ležite mrtvi umorni u krevetu, ali ne možete zaspati? U tom problemu također sudjeluje kortizol koji može dovesti do hipotireoze odgovorne za dobivanje na težini. Stoga, ako pored masnih jastučića na trbuhu i porasta tjelesne težine imate i problem uvečer zaspati, pođite liječniku da pregleda vašu štitnu žlijezdu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

trudnica na početku trudnoće

Što svaka trudnica mora znati na početku trudnoće? Jedan pregled je ključan!

U najranijoj fazi trudnoće dolazi do porasta bazalnog…

Zdravlje štitnjače u trudnoći

Štitna žlijezda ima golemu ulogu u zdravlju svake…

Želite zatrudnjeti? Provjerite rad štitnjače

I najmanji poremećaj rada štitnjače utječe na žensku…

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…