svjetski dan osmijeha

Svjetski dan osmijeha: U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 60-70 djece s rascjepom usne ili nepca

Kako se danas obilježava Svjetski dan osmijeha, Udruga Osmijeh želi na pozitivan način podići svijest građana o rascjepima usne i nepca, podsjećajući da je svaki osmijeh lijep, ali i senzibilizirati javnost za probleme te djece i njihovih obitelji.

Rascjepi usne i nepca najčešće su urođene malformacije u području glave i vrata. Rascjepi usne i/ili nepca mogu biti vezani s nizom različitih sindroma, ali su najčešće nesindromski, što znači da je to jedina malformacija koju dijete ima.

Prema istraživanjima provedenim u Hrvatskoj, na 1.000 novorođene djece rodi se 1,71 dijete s nekim od oblika rascjepa. Na godišnjoj se razini u prosjeku rodi oko 60-70 djece s rascjepom usne i/ili nepca.

Malformacije i deformiteti lica i čeljusti, a posebno rascjepi usne i nepca i dalje nose stigmu, a javnost je nedovoljno upoznata sa specifičnostima ovog problema. U našem jeziku uobičajeni su ružni nazivi ‘zečja usna’ za rascjep usne i ‘vučje ždrijelo’ za rascjep nepca.

Ranije su djeca rođena s nekim od oblika rascjepa, zbog svog estetskog izgleda te narušenih funkcija, prvenstveno govora, na određeni način bila ‘obilježena’ u društvu za cijeli život. Iako često marginalizirana, djeca s rascjepom su zdrava, vesela i pametna djeca koja su po svemu jednaka svojim vršnjacima, no njihovo je djetinjstvo obilježeno čestim boravcima u bolnici. Naime, potpuno izlječenje djece rođene s rascjepima zahtijeva dugotrajno i timsko liječenje.

predsjednik udruge

‘Danas se rascjepi usne i nepca kirurški vrlo uspješno liječe te se djeca rođena s tom malformacijom, po završetku liječenja, ni po čemu ne razlikuju od svojih vršnjaka. Pozivamo roditelje djece s rascjepom, ali i buduće roditelje da se još za vrijeme trudnoće jave u Udrugu radi podrške i informiranja o liječenju’, istaknuo je prof. dr. sc. Predrag Knežević, predsjednik Udruge Osmijeh, specijalist maksilofacijalne kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata.

Udruga je proteklih godina bila zaslužna za međusobno povezivanje roditelja i međusobnu podršku, ali i za ostvarivanje raznih socijalnih prava koja im zakonski pripadaju. Putem udruge nabavila se oprema za odjel, igračke za djecu, opremila se igraonica na odjelu.

‘Posebno smo ponosni na ručno oslikane lutke s rascjepom dizajnerice Martine Gulin te na tiskanje slikovnice Lako je biti hrabar, autorice dr. Bibijane Vitković. Slikovnica nastoji približiti i olakšati složeni proces liječenja, kako djeci tako i roditeljima, i poslana je svim rodilištima u Hrvatskoj’, nastavlja prof. dr. sc. Predrag Knežević.

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za liječenje rascjepa usne i nepca nalazi se pri Kliničkoj bolnici Dubrava u sklopu Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta. Klinika je osnovana krajem 1939. godine a već u siječnju 1940. u kirurškim protokolima zabilježena je prva operacija rascjepa usne.

Danas Klinika ima zaseban odjel za liječenje malformacija gdje se kirurški liječe djeca rođena s rascjepom usne i/ili nepca na području Republike Hrvatske i šire. Odjel je opremljen i za smještaj majki koje tijekom liječenja mogu biti zajedno sa svojom djecom. Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta ujedno je i sjedište Udruge, osnovane 2007. godine.

kb dubrava‘Proteklih godinu i pol dana, zbog pandemije bolesti COVID-19, odjel je privremeno bio smješten na Klinici za ORL KBC Zagreb, a Udruga privremeno ostala bez sjedišta. No čitavo to vrijeme, susretljivošću kolega s Rebra, obavljali smo sve primarne operacije. Ovogodišnji Svjetski dan osmijeha dočekat ćemo na našem odjelu u Kliničkoj bolnici Dubrava’, zaključio je dr. Predrag Knežević.

Tekst: Hrvatska udruga roditelja djece s rascjepom usne i/ili nepca
Foto: Hrvatska udruga roditelja djece s rascjepom usne i/ili nepca

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

rascjep nepca

Rascjep usne i nepca - problem koji se može uspješno riješiti!

Nakon rođenja djeteta s rascjepom usne i nepca…

Pročitajte i:

vaginalni problemi kod djevojčica

Koji su najčešći vaginalni problemi kod djevojčica?

Da, i posve malene djevojčice mogu imati vaginalnih problema. Kako ih prepoznati, kako ih tretirati…

fiziološka žutica

Uzroci žutice kod novorođenčadi: Pojavljuje se čak u 50 do 70 posto beba

Novorođenačku žuticu karakteriziraju žuto obojena koža i sluznice novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja,…

Stručnjak otkriva kad morate odvesti dijete na prvi pregled očiju i na što posebno obratiti pažnju

Siniša Cvrtila dr. med., oftalmolog, voditelj Poliklinike Ghetaldus, otkriva koji su najčešći problemi s vidom…

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…